Speurtocht naar goede opvang
Door Christa – Een goed kinderdagverblijf, een goede gastouder, opa en/of oma, of toch tante Truus van op de hoek. Hoe je het ook went of keert, als je je kindje ergens moet onderbrengen wanneer je weer aan het werk gaat, wil je dat die plek fijn is, voelt en blijft. Voor jou, maar ook voor je kindje! Ik deel met jullie mijn tips waar ik op lette bij het zoeken naar een geschikte gastouder.
Op zoek naar geschikte opvang
Zodra ik zwanger was wist ik al dat mijn baby niet naar een kinderdagverblijf zou gaan. Om heel veel redenen, maar mede omdat het ‘te groot’ is. Nee, mijn kindje ging ik brengen naar een gastouder; lekker huiselijk, toegankelijk en persoonlijk.
Maar hoe vind je nou een geschikte gastouder wanneer je kindje nog niet geboren is? Waar let je op en wat vindt jij belangrijk?
Schakel een kleinschalig, betrouwbaar gastouderbureau in
Samen met een gastouderbureau kun je brainstormen over waar je precies naar op zoek bent, wat je zoekt in een gastouder en welke leeftijd de gastouder zou moeten hebben. Mogen er wel of geen eigen kinderen van de gastouder zijn, mogen er huisdieren in het huis zijn, noem maar op. Een gastouderbureau kan je helpen een selectie te maken in de grote zee van gastouders. Let daarbij vooral op de prijs die zo’n gastouderbureau rekent en wat ze er voor doen. Zie je ze vaak, heb je veel persoonlijk contact? Als een bureau meer dan € 300,00 aan bureaukosten vraagt en alleen maar de bemiddeling regelt, zou ik me afvragen of dit wat zal worden.
Maak een selectie van 3 tot 5 gastouders
Het moment is daar, het gastouderbureau heeft een lijst voor je met, waarschijnlijk, geschikte gastouders. In het kort kan het GOB (gastouderbureau) iets over de persoon, de omgeving en het huis vertellen en dan zou je aan de hand daarvan een keus kunnen maken. Maar als het je eerste kindje betreft raad ik aan om bij 3 gastouders langs te gaan die je voorkeur hebben. Maak een afspraak met de gastouder in kwestie en plan een dag waarop ze ook daadwerkelijk kinderen opvangt (als dat kan).
Je gaat op bezoek; volg je gevoel!
De afspraak staat en je de betreffende gastouders bij langs, en nu? Ga af op je gevoel. Wanneer je aankomt bij het huis, wat vind je ervan? Je stapt binnen, hoe word je ontvangen? Hoe is het huis ingedeeld, oogt het in ieder geval kindvriendelijk? Wie heb je tegen over je staan, hoe voel je je bij die persoon?
Gaat het gesprek makkelijk, is het daadwerkelijk een gesprek of is het een vragenvuurtje? Welke normen en waarden wil de gastouder aan de kinderen meegeven? Komt dit overeen met die van jou/jullie? Wanneer je gelovig bent, wil je misschien een gelovige gastouder? Dan is het wel belangrijk om daar naar te vragen
Maak je keus!
Je bent bij alle gastouders geweest en nu zal er een keus gemaakt moeten worden. Maak een lijstje voor elke gastouder en schrijf de voor- en nadelen op. Wat vond je bij de een zo leuk, wat de ander weer niet had en andersom. Het is misschien moeilijk, maar wel nodig!
Geef zelf aan dat je wel of niet voor een gastouder kiest
Wanneer je de definitieve keus hebt gemaakt, willen sommige GOB’s voor jou de afwikkeling doen. Dat wil zeggen: Zij geven bij de gastouders aan of je wel of niet voor hun gekozen hebt. Ik zeg: neem dat heft in eigen handen. Hoe moeilijk ook, maar het is wel zo netjes en je kan misschien gelijk een tip meegeven wat je eventueel miste! Mocht je het echt te moeilijk vinden om de gastouders te bellen waar je niet voor kiest, dan kun je dat uiteraard door je GOB laten doen.
En dan het spannende moment, je kindje is geboren, je gaat weer aan het werk en het moment is er dat je jouw kindje moet wegbrengen. Zou het nog net zo voelen als de eerste keer?
Maak gebruik van de wenochtend
Als laatste tip geef ik mee : maak gebruik van een wenochtend, ruim voor je aan het werk gaat. Zo kun je polsen hoe het gaat, niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Mocht het nou toch tegenvallen, kun je nog op tijd je GOB inschakelen om wat anders te zoeken.
En onthoud: ‘Kind blij, mama blij’.
Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Voor mij heeft dit echt geholpen. Inmiddels heeft Ryan drie gastouders gehad en zit hij nu bij de vierde. Alle drie de voorgaande gastouders waren top! En bij alle drie werkte het goed op mijn gevoel. En op Ryan’s gevoel, want dat vond ik echt het belangrijkste. Dus voor ons geldt zeker: ‘Kids blij, mama blij!’
Christa is moeder van Ryan (september 2012) en Chiara (december 2015). Ze is getrouwd en werkt 3 dagen in de week als binnendienstmedewerker bij het bedrijf van haar zwager. Op de dagen dat ze niet werkt zorgt ze voor haar kinderen en haar huisdieren, en verder blogt ze op ChristaSchrijft.com, waarmee ze tijdens haar tweede zwangerschap is begonnen om een vriendin in Curaçao op de hoogte te houden.
Geef een reactie