redressiehelmpje

Liam en zijn redressiehelmpje

Door Melanie – Als ik naar Liam kijk, zie ik een mooi mannetje met een mooi rond hoofdje. Dit is het alleen jammer genoeg niet altijd zo geweest.

Banaanhouding

Een paar weken na de geboorte viel het ons al een beetje op dat Liam regelmatig krom lag. Ook begon het achter zijn rechter oortje wat platter te worden. Toen we met acht weken naar het consultatiebureau moesten, vertelde ik mijn lichte zorgen hier over tegen de kinderarts. Ze constateerde een banaanhouding en adviseerde om even een kinderfysiotherapeut te raadplegen.

Zo gezegd zo gedaan… Binnen een paar dagen stond ze al bij ons voor de deur. Ze zag dat Liam naast de banaanhouding ook een (torticollis) verkortte nekspier had. Dit was de reden dat hij altijd met zijn hoofdje op de rechterkant lag. Een meting gaf aan dat hij in de ernstige categorie zat. Ze deed wat oefeningen voor, welke wij dagelijks moesten herhalen.

Iedere week kwam ze terug en na een aantal weken merkten we wel dat de banaanhouding wat minder werd, maar zijn schedeltje nog niet. Ik vertelde dat ik een beetje had zitten googelen, en vroeg of hij in aanmerking zou kunnen komen voor een redressiehelmpje. Hier kwam hij voor in aanmerking, alleen kon het pas vanaf vijf maanden aangemeten worden… Ze gaf alleen geen garantie dat zijn hoofdje weer mooi rond zou gaan worden.Na verschillende keren wat heen en weer gebeld te hebben met de verzekering om te kijken of het helmpje (à €1100,-) vergoed zou gaan worden, bleek dit gelukkig wel zo te zijn.

Redressiehelmpje

We maakten een afspraak in het Sophia kinderziekenhuis. Hier vertelde de arts dat het inderdaad wel nodig was. Maar omdat het om de zijkant ging, zou dit waarschijnlijk niet gaan helpen. We besloten om er onder het mom van niet geschoten is altijd mis voor te gaan en lieten gelijk het helmpje aanmeten. We kozen voor een stoer legerprint helmpje en konden deze na twee weken al ophalen.

Toen we het helmpje opgehaald hadden, moesten we het dragen langzaamaan gaan opbouwen. Na negen dagen zou hij het helmpje drieëntwintig uur per dag op moeten houden. Na twee weken zagen we al duidelijk verschil, Liam zijn hoofdje was al iets ronder geworden. Ook de vrouw die deze op maat maakte en waar we elke keer bij terug op controle moesten komen, verbaasde zich enorm dat het al zo verbeterd was. Bij Liam is het zo ongelooflijk snel gegaan, dat hij deze op een gegeven moment ook niet meer heel de dag op hoefde. Uiteindelijk heeft Liam dit helmpje zonder pijn en moeite maar zo’n vijf maanden hoeven dragen.

Nu staat deze heel mooi boven op zijn kast te shinen…

 

Melanie woont samen met haar man Edwin en samen hebben ze een heerlijk eigenwijs en ondeugend zoontje van anderhalf; Liam. Ook hebben ze een kat; Uk. Melanie werkt parttime als kapster en in haar vrije tijd pakte ze haar notitieblokje erbij of ze kruipt achter haar laptop, iPad of telefoon en blogt ze op Mamavanliam.nl. Daarnaast vindt ze het heerlijk om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld naar Curaçao, Ibiza of naar de sneeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.