alle ballen lucht

Zo houd je alle ballen in de lucht als moeder

Door Lilian – Het is even geleden dat ik wat van mij heb laten horen. Sorry daarvoor. Maar het leven als ouder kan soms zo onvoorspelbaar zijn. Het ene moment lijkt je helemaal in de flow te zitten en het andere moment heb je het idee dat je even niet meer weet hoe je alle ballen hoog moet houden. Om je daarbij een handje te helpen wil ik graag een aantal tips geven aan jullie hoe je alle ballen in de lucht kunt houden.

* Prioriteiten stellen

Spelen er teveel dingen in je leven en weet je niet meer alles bij te houden? Stel prioriteiten en ga voor jezelf na wat het belangrijkste is om te doen.  Niet alle ballen kan jij tegelijk hoog houden, weet ook dat jij er een paar neer mag leggen. Je hoeft niet alles perfect te doen.

* Maak een planning

Door alles waarmee jij in je hoofd zit van je af te schrijven kan je het misschien wat meer loslaten. Je hoeft het niet allemaal te onthouden, want door het op papier te schrijven, kunt je het vergeten omdat het op papier staat. Maak voor jezelf een planning, houd een agenda bij. Dit geeft je zoveel meer rust.

* Tijd maken voor leuke dingen mag ook

Hallo, jij bent er ook nog! Denk af en toe is aan jezelf en ga wat leuks doen. Met je partner, vrienden of alleen. Het mag zeker. Zolang jij energie hebt kun jij die ballen beter hoog houden en ben jij ook een stuk bewust van wat je doet.

* Vraag om hulp

Er zijn vast mensen in je omgeving die je met bepaalde dingen kunnen helpen. Ook al is het maar met zoiets kleins als het huishouden. Hulp vragen is niet gek, zwak of beschamend. Vaak zijn de mensen in je omgeving juist blij dat je hun om hulp vraagt en willen ze graag helpen.

* Begin de dag rustig

Sta een half uur eerder op en plan dit half uurtje in om even rustig aan wakker te worden. Hierdoor begin je de dag al zoveel beter, dan dat je vanaf het begin van de dag al in de stress zit.

* Perfectie bestaat niet

Ik geloof wel dat elk persoon zijn eigen perfectie heeft. Iedereen is zoals hij is en daarmee is iedereen bijzonder! Al heb ik wel vaker op de blog verteld dat perfectie niet bestaat, ook al willen hier toch graag naartoe streven. Dit gaat helaas niet gebeuren en dat zouden wij moeten accepteren. Vraag jezelf af wat perfectie is en weet dat je nooit het antwoord zou vinden. Sorry!

* ‘Nee’ zeggen

Wanneer jij het allemaal even niet meer weet, hoe je het allemaal gaat doen. ‘Nee’ zeggen is heel normaal. Als je dit op een vriendelijke, beleefde manier zeg, is er helemaal niks aan de hand en geeft de ander geen reden om hier op in te gaan. Daarnaast ben jij hun ook geen uitleg schuldig.

* Wees trots

Kijk niet alleen maar naar wat je nog moet doen maar kijk is achterom en zie wat je allemaal al gedaan hebt, bereikt hebt en dat allemaal in z’n korte periode. Wees trots op jezelf. Kijk er met een glimlach op terug en zie hoe sterk je eigenlijk wel niet bent!

* Sta stil

Doordat je zo druk bent vergeet je om even stil te staan bij het moment. Adem is rustig door je neus in en door je mond weer uit. Wat ben je nou eigenlijk aan het doen, leef ik bewust, voel ik bewust, geniet ik wel en kijk is naar wat  er nog meer is dan waar ik mee bezig ben. Op dat moment zie je alles even van een heel ander oogpunt. Wanneer je dit elke dag één keer zou doen, krijg jij je leven veel overzichtelijker.

Op wat voor moment in het leven sta jij nu, ben jij het drukke type of ben jij het typ dat alles onder controle heeft? Laat ook zeker even weten wat jouw ultieme tip is om de balen hoog te houden want volgens mij heeft elke mama hier wel eens mee te dealen.

 

Lilian is moeder van Jav (2,5 jaar) en ze is samen met Kevin. Ze is bonusmama van Kevin’s dochter en zij komt af en toe logeren. Ook hun rode kater woont gezellig bij haar. In het dagelijks leven gaat Lilian naar school, ze doet de opleiding Helpende Zorg. Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, Jav heeft namelijk Tubereuse Sclerose. Lilian heeft een eigen blog; Lilandmommy.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.