stikken

Pas op voor verstikking! In dit eten kan je kind stikken

Misschien denk je nu, ‘dit weet ik al lang’. Er is natuurlijk al veel geschreven over dit onderwerp. Toch blijkt lang niet iedereen te weten in welk eten je kind makkelijk kan stikken. Ik zie bijvoorbeeld traktaties voorbij komen met hele druiven of knakworstjes. Wist je dat dat precies de dikte is van de luchtpijp van een kind? Je kunt dus wel raden wat er gebeurt als het in de luchtpijp terechtkomt… Je denkt er liever niet aan, maar je kind kan daardoor stikken. En dit is niet het enige. Vandaag vertel ik welke voeding nog meer gevaarlijk is, en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind er niet in kan stikken.

1. Hele druiven

Druiven hebben dus de dikte van de luchtpijp van een kind. Geef je kind daarom nooit hele druiven te eten, maar snij ze altijd in de lengte door. Dus niet in de breedte, want dan blijven ze even dik.

2. Cherrytomaatjes

Hetzelfde geldt voor cherrytomaatjes. Geef deze ook nooit heel aan je kind.

tomaatjes

3. (Knak)worstjes

Veel kinderen zijn er gek op en het lijkt zo onschuldig. Maar ook de dikte van een knakworstje is weer heel gevaarlijk. Om je kind veilig knakworstjes te laten eten, snij je ze in de lengte door. Dit geldt trouwens ook voor andere worstjes.

4. Popcorn

Popcorn is droog en plakkerig en daarom kan het moeilijk zijn om het door te slikken. Als de popcorn aan elkaar plakt en in de luchtpijp terechtkomt, kan je kind erin stikken.

5. Harde snoepjes

De meeste mensen zullen geen harde snoepjes geven aan kleine kinderen, maar ik wil het toch even benoemen. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

6. (Borrel)noten

De ronde vorm van borrelnootjes is ook heel gevaarlijk. Maar kinderen kunnen ook stikken in andere noten. Het beste kun je dus nog een paar jaar wachten voordat je nootjes geeft aan je kind.

7. Pindakaas

Dit verwacht je misschien niet, maar pindakaas kan ook gevaarlijk zijn. Als je je kind een lepel pindakaas geeft, is dat heel erg plakkerig. Daardoor komt het makkelijk in de luchtpijp terecht.

8. Marshmellows

Ook ander plakkerig eten is gevaarlijk, zoals marshmellows.

9. Rauwe wortelen

Een rauw worteltje is ook niet veilig voor een kind. Snij hem daarom even doormidden, of kook het zodat het zachter wordt.

10. Appels

Appels zijn natuurlijk erg hard en daardoor kan je kind erin stikken. Het is veiliger om de appel te raspen of te stomen (bijvoorbeeld in de magnetron).

Wil je meer weten over verslikken en stikken en wat je kunt doen als je kind dreigt te stikken? Lees dan dit artikel eens.

Een reactie

  1. Spekjes absorberen ook vocht waardoor ze uit zetten als ze in de keel vast zitten. Een van de redenen waarom mijn kids ze nooit krijgen ( en gelukkig lusten ze ze ook niet eens haha)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.