lachen als een boer met kiespijn

Lachen… Als een boer met kiespijn

Door Aafke – Ken je dat? Precies wanneer je moe bent na een lange werkdag loopt thuis alles niet zoals je gepland had. Uiteraard komt dat bij mij thuis ook voor. Zo ook afgelopen week.

Op dinsdag kookt mijn man altijd, ik ben dan laat thuis i.v.m. allerlei vergaderingen. Ik moest vroeg op en ben de hele dag op pad geweest, anders dan anders. Niet perse vermoeiend, maar omdat het geen ‘routine’ is, kost het gewoon meer energie.
Om iets over half 6 (iets te laat bij de crèche *zucht*) had ik de kinderen opgehaald en vervolgens kwam ik thuis in een donker huis. Hé, dit klopt niet. Eens kijken op mijn telefoon waar mijn man is.
“Schatje, de afspraak die ik had is later. Hij stond in de file. De aardappels zijn wel al geschild. Kusje.”

MOE!

Zucht… Maar ik ben moe, echt moe. Eigenlijk gewoon super moe. Ik heb hier helemaal geen zin in. Want weet je: IK BEN MOE. Mocht je het nu nog niet helemaal begrijpen, dan zal ik het nog een keer uitleggen: ik ben moe.
Nu waren er 2 opties: of ik ga kribbig het eten klaarmaken en mopperend en ongezellig eten. Of ik accepteer de situatie en ga op mijn dooie gemakje het eten maken én mijn baby voederen (want dat moest ook nog…).
Het is makkelijk om mee te gaan met je emoties en je moeheid. Dit wordt dan alleen maar versterkt, het wordt er erg ongezellig van en je kinderen voelen dit aan en gaan uiteraard ook extra ongezellig doen. Een negatieve sfeer kost weer meer energie en dus ben je nog moeier –> een vicieuze cirkel.
Het accepteren van een situatie, maakt dat je je mindset ‘even’ moet veranderen.

Relaxt blijven

Wat is er aan de hand en hoe reageer ik? Waar heb ik invloed op? Dat pak ik aan. In dit geval: relaxt gaan eten koken en de tijd nemen.
Waar heb ik geen invloed op, dat treed ik met een glimlach tegemoet. Hierbij: het eten is nog niet klaar en de man is weg. Vervelend, maar het is nu zoals het is *smile*.

Lachen als een boer met kiespijn

Die ‘smile’ kan voelen alsof je lacht als een boer met kiespijn. En dat is vaak ook zo. Maar, je mindset wordt wel rustiger. Je accepteert de situatie zoals hij is en gaat bezig met datgene waar je daadwerkelijk wat aan kunt doen.
Als vervolgens blijkt dat je een halfuur later eet dan normaal, maar de wereld is niet vergaan én iedereen doet rustig en aardig tegen elkaar, heb je winst gemaakt!

Veranderen van je mindset

Oké, makkelijker gezegd dan gedaan. Het veranderen van je mindset kost tijd. Maar als je het steeds weer probeert, zul je zien dat je er naar gaat leven. Dat het makkelijker wordt en dat je zelf relaxter in het leven staat, ook al heb je het druk.
Het veranderen van je mindset wordt ook gedaan in de Rationele Emotieve Therapie (RET). Een therapievorm die ik veel gebruik in mijn praktijk waarbij ik echte resultaten zie.
Prent je in: waar heb ik invloed op en waar niet?
Geen invloed = glimlachen. En soms als een boer met kiespijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.