fulltime kolven

Fulltime kolven

Door Tiffany – Als je zwanger bent is één van de vele vragen die aan je gesteld wordt of je borstvoeding of kunstvoeding gaat geven. Ik wilde altijd borstvoeding geven, mits dit mocht lukken! Helaas kon Roan niet uit de borst drinken en ik kreeg de optie om fulltime te gaan kolven, nou dat gaan we dat eens doen dacht ik. Ik zal jullie uitleggen wat fulltime kolven inhoudt, wat mijn ervaring ermee is en ik zal mijn persoonlijke tips delen.


Wat houdt fulltime kolven in?

Fulltime kolven betekent dat je alle voedingen voor je baby afkolft. Mensen doen dat om verschillende redenen, mijn reden was dat Roan alle voedingen via de sonde kreeg omdat hij nog niet sterk genoeg was om uit de borst te drinken. Fulltime kolven doe je dus als je baby net geboren is ook elke 3 uur zoals je normaal ook een baby zou voeden, ochtend, avond & nacht.

De zoektocht naar een kolf

Daar lig je dan in het ziekenhuis waar ze alle kolfapparatuur hebben die je nodig hebt, maar er komt een moment dat je naar huis moet en daar heb je er ook één nodig. Ik heb nog getwijfeld of ik misschien een kolf kon huren, maar de mogelijkheid bestond dat Roan nooit uit de borst zou kunnen drinken dus als ik lang zou willen kolven was het goedkoper om te investeren in een goede kolf. Na veel op internet gezocht te hebben naar reviews van elk mogelijk merk kwam ik zelf uit op de Medela Swing dubbelzijdige kolf.

Ik maakte mijn keuze door de goede reviews, maar ook omdat ik veel in het ziekenhuis zou zitten met Roan en niet 20 minuten per borst wilde kolven maar gewoon in 20 minuten klaar wilde zijn. Ik heb er zelf nog een paar andere borstschelpen bijgekocht omdat degene die erbij zaten te klein waren voor mijn borsten, met een goede borstschelp kolf je uiteindelijk een stuk meer en voorkom je dat je tepels stuk gaan.

Mijn ervaring

In het begin kolfde ik netjes elke 3 uur 20 minuten of tot er niets meer uit de borst kwam.
Van de verpleegkundigen kreeg ik te horen dat Roan een overvloed aan melk in de koelkast en vriezer had liggen in het ziekenhuis dat ik mijn rust in de nacht kon pakken en die mocht overslaan, die kon ik er altijd weer bijdoen als ik minder zou produceren. Roan steeg ongeveer per dag 1ml tot hij aan de 50ml zat, dat was voor zijn gewicht prima.

Ik produceerde per kolfbeurt ongeveer 80 a 100ml en kon dus een fijn voorraadje in de vriezer thuis opbouwen. Ik had in mijn achterhoofd al dat het fulltime kolven een stuk lastiger zou worden als Roan thuis zou komen en ik wilde hem in ieder geval 3 maanden moedermelk kunnen bieden. Begin november kwam Roan thuis en wat ik dacht was waar, ik vond het heel lastig om fulltime kolven te combineren met de zorg voor Roan.
Ik sloeg kolfbeurten over omdat ik het gewoonweg vergat of omdat ik eindelijk net lekker met Roan bezig was. Halverwege november begon mijn productie steeds meer te zakken en moest ik steeds vaker flesjes uit de vriezer halen.

Begin december besloten mijn partner en ik om hem 50/50 moedermelk & kunstvoeding te gaan geven en ik zou stoppen met kolven. Een last viel van mijn schouders en ik kon weer genieten. Eind december kreeg Roan zijn laatste volledige fles moedermelk. Ik kijk met een goed gevoel terug op het fulltime kolven omdat ik toch mijn doel heb bereikt om hem 3 maanden volledig moedermelk te geven.

Fulltime kolven is lang vol te houden het internet staat vol met succesverhalen van anderen. Het vergt alleen veel tijd, je moet kolven en voeden, dus je bent rustig een uur of meer per voedingsbeurt bezig en dat moet je willen. Ik kan iedereen aanraden wiens kindje niet uit de borst kan drinken om wat voor reden dan ook om fulltime te kolven zolang dit haalbaar is.

Mijn tips voor fulltime kolven

Als laatst wil ik jullie mijn persoonlijke tips voor fulltime kolven delen.

  • Probeer regeldagen na te bootsen. Een baby doet dit op natuurlijke wijze aan de borst maar dit kan je ook nabootsen met de kolf. Kolf dan elke twee uur, je hersenen krijgen dan een seintje om meer melk aan te gaan maken.
  • Ga op zoek naar de juiste borstschelp. Degene die standaard bij elke kolf zit is een medium maatje, maar elke tepel is anders. Je kunt ze ook laten aanmeten via een lactatiekundige.
  • Drink veel water, je lijf heeft het nodig, er wordt namelijk veel vocht onttrokken en hoe meer vocht er in je lijf komt hoe meer er weer uit komt.
  • Je productie gaat achteruit als je ongesteld bent. Ik voelde me lichtelijk genaaid door moeder natuur toen ik na een maand gewoon weer ongesteld werd, want ik dacht dat het langer zou duren. Maar schrik niet doordat je dan wat minder produceert. Dit trekt na een paar dagen vanzelf weer bij. Je kunt wat meer gaan kolven die dagen of wat voorraad uit de vriezer gebruiken.
  • Fulltime kolven is saai en tijdrovend, maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk tijdens het kolven zet bijvoorbeeld een filmpje op om te kijken.
  • Stem het fulltime kolven af met je partner. Jij hebt je handen namelijk vol aan de kolf en als de kleine dan ineens begint te huilen kan hij bijspringen.

 

Tiffany is op 5 september 2016, na een zwangerschapsduur van 30 weken, mama geworden van Roan. Roan woog maar 1025 en hij was dus naast prematuur ook dysmatuur. Na 60 dagen ziekenhuis mocht hij naar huis. Tiffany woont samen met Martijn, met wie ze twee jaar samen is. Verder hebben ze een hond; Tibbe. Tiffany werkt en studeert, ze werkt in de gehandicaptenzorg en ze gaat een dag in de week naar school om haar diploma te halen. Je kunt Tiffany ook volgen via haar Instagramaccount.

Een reactie

  1. Nog een tip; koop een kolf bh of maak er een door gaten in een sport bh te knippen. Zo heb je je handen vrij en kan je dus iets anders tegelijk doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.