kolven

Kolfruimtes belabberd geregeld door werkgevers

Iedere vrouw heeft de eerste negen maanden na haar bevalling recht om te kolven tijdens werktijd. Haar werkgever moet zorgen voor een geschikte ruimte. Dat klinkt heel mooi, maar in de praktijk blijkt dat toch niet zo rooskleurig te zijn. 67% van de vrouwen duikt een lege werkruimte in, maar het gebeurt ook regelmatig dat vrouwen op het toilet of in de auto moeten kolven, omdat er simpelweg geen geschikte ruimte voor is.

Kolven op het werk

Wettelijk moet een werkgever ervoor zorgen dat de ruimte rustig is, dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Dit alles om borstvoeding, de meest gezonde voeding voor een baby, te stimuleren. En: lukt dat op de werkvloer? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder ruim 1200 vrouwen.

Waar kan ik zitten?

78% van de ondervraagden heeft gekolfd op kantoor. 67% deed dat niet in een ruimte die voldoet aan de wettelijke eisen, omdat deze ruimte niet aanwezig was. Slechts 33% had wel beschikking over een kolfplek die voldeed aan de eisen zoals die in de wet zijn opgenomen. De kwaliteit van deze aangeboden kolfruimtes is redelijk, ze worden gemiddeld gewaardeerd met een 6,8.
 

De zorgsector scoort slecht

De ruimtes die, bij gebrek aan een kolfruimte, als alternatief worden aangeboden krijgen een waardering van 5,3. Vooral in de zorg, horeca en onderwijs blijkt het lastig om op vaste tijden en plekken te kolven en zoeken werknemers vaak iedere dag opnieuw naar een leegstaand kantoortje of vergaderruimte.
 
Top 5 alternatieve kolfplekken:
1.Leegstaand kantoor of vergaderruimte
2. De serverkast of kopieerhok
3. Opslaghok of archiefruimte
4. Eigen werkplek
5. (Invaliden)toilet
Ook ‘in de auto’ komt regelmatig voorbij. Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu: ‘Er worden allerlei maatregelen genomen om borstvoeding te stimuleren. En ook een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt staat al jaren op de politieke agenda. Het feit dat bij veel werkgevers een kolfruimte ontbreekt draagt niet bij aan deze twee doelen en de cijfers zijn daarom dan ook best verontrustend.’ Overigens zijn Nederlandse vrouwen geen opgevers. 50% kolfde, ondanks de slechte voorzieningen toch langer dan 6 maanden, slechts 0,5% stopte binnen een maand.
Deze cijfers en een fotoserie over kolven op de werkvloer gemaakt door Floor Fortunati staan in Ouders van Nu die vanaf vandaag in de winkel ligt.
Bron: Sanoma.

6 reacties

  1. Zo frustreren dat in deze moderne maatschappij nog zo’n middeleeuwse kolfruimten zijn! Hoe moeilijk is het om een deftig, verwarmd en op-slot-gaan plekje aan te bieden!

  2. Toen ik kolfde was het echt goed geregeld! De ruimte was alleen te klein. Omdat ik door mijn functie al met huisvesting sprak vroegen ze mij om te helpen met de grotere ruimte. Snapten die mannen niet ?. Helaas zelf geen gebruik meer gemaakt van de nieuwe ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.