verjaardag

Oh nee! 61.000 kinderen in Nederland vieren hun verjaardag niet

Ik vind het zoiets ergs, kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren. Helaas komt het in Nederland veel voor, maar liefst 61.000 jonge kinderen vieren hun verjaardag niet! Vreselijk, toch? Stichting Jarige Job komt daarom deze maand samen met verschillende supermarkten in actie.

Je verjaardag niet vieren

Voor 61.000 jonge kinderen uit de armste gezinnen in Nederland, hangt boven ieder nieuw schooljaar een donkere wolk: hun verjaardag. Omdat er thuis te weinig geld is, kan hun mooiste dag niet gevierd worden. En minstens zo erg: op school kunnen ze niet trakteren. Het komt zelfs met regelmaat voor dat deze kinderen op hun verjaardag met een smoes van school wegblijven. Een verdrietige zaak, vindt Huib Lloyd, die in 2010 besloot daar samen met zijn vrouw iets aan te doen. En met succes: dankzij hun Stichting Jarige Job krijgen nu iedere maand zo’n 5000 ouders voor hun jarige kind een verjaardagsbox met cadeautjes, slingers en traktaties voor in de klas. Deze maand gaat de stichting met hulp van vrijwel alle supermarkten in ons land extra aandacht vragen voor het Jarige Job kind. Bij aankoop van bepaalde producten ontvangt de consument een feestslinger maar gaat er óók een feestslinger in de verjaardagsbox van Jarige Job.
Om nog meer aandacht te genereren rondom Stichting Jarige Job heeft Jeroen van der Boom meegewerkt aan een videoboodschap: “Als vader van Daan en Luuk weet ik hoe belangrijk verjaardagen zijn voor kinderen. Alle kinderen verdienen een verjaardag en daarom is Jarige Job een fantastisch initiatief. Hoe mooi dat de meeste supermarkten hier aan mee werken. Ik hoop dat Nederland tijdens het boodschappen doen massaal achter deze actie gaat staan.”

‘Een tastbaar goed doel’

Lloyd vindt het fijn dat zoveel supermarkten en mensen als Van der Boom zich herkennen in de noodzaak van Jarige Job en zich ook daarvoor vanuit het hart willen inzetten: “Het is echt een tastbaar goed doel. De meesten van ons weten in hun directe omgeving wel een gezin waar elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Waar een verjaardag vieren een luxe is die ze zich niet kunnen veroorloven. Vooral voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar is een verjaardag echt enorm belangrijk. Wij vinden dat ieder kind in Nederland z’n verjaardag moet kunnen vieren met slingers, cadeautjes en iets om uit te delen in de klas.”

Alles gericht op de ouders

Met hulp van diverse maatschappelijke organisaties waaronder de Voedselbank, brengt Jarige Job deze gezinnen in kaart. Ouders die dat willen, krijgen een Jarige Job verjaardagsbox. Ze kunnen dan het huis versieren, taart bakken, cadeautjes inpakken en zorgen voor een traktatie op school. Lloyd: “De box gaat anoniem verpakt, direct naar de ouders. De kinderen hebben dus geen idee van het bestaan van Jarige Job en kunnen echt genieten van hun verjaardag: thuis en in de klas.”

5.000 verjaardagsboxen per maand

Dankzij de samenwerking met de Voedselbank en andere maatschappelijke organisaties en instellingen zoals Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp en Het Vergeten Kind, is het aantal verspreide boxen inmiddels gestegen van 2.500 naar ruim 5.000 per maand. In het feestelijk ingerichte pakhuis in Rotterdam zijn tientallen vrijwilligers bijna dagelijks in de weer om de schappen aan te vullen en verjaardagsboxen in te pakken.
Lloyd: “We ontvangen hier zelfs met regelmaat bedrijven die er een goede-doel-uitje van maken om ons te helpen. Echt hartverwarmend.”

Centrale rol buurtsuper

Voor Stichting Jarige Job is zoveel mogelijk bekendheid erg belangrijk, zowel bij lokale maatschappelijke organisaties als bij het grote publiek. Lloyd: “Daarom zijn we zo blij met deze nieuwe feestslingers-actie samen met supermarkten in het hele land. De buurtsuper vervult een centrale rol in de wijk en dankzij de extra aandacht die we krijgen kunnen we ervoor zorgen dat straks nog meer arme gezinnen door ons bereikt gaan worden. En wie weet kunnen straks álle kinderen in ons land hun verjaardag vieren. Thuis en met hun vriendjes en vriendinnetjes op school.”
De Jarige Job feestslinger-actie loopt vanaf 10 september tot en met 7 oktober in de volgende supermarkten: Agrimarkt, Albert Heijn, COOP, Emté, Jumbo, MCD, Plus en Spar. Kijk voor meer informatie op StichtingJarigeJob.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.