reflux

Reflux, wat is dat nou eigenlijk?

Is je baby een spugertje? Misschien is er meer aan de hand, het kan namelijk reflux zijn. Letterlijk betekent reflux: terugstromen. De maaginhoud van je baby stroomt terug in de slokdarm. Vaak heeft dat als gevolg dat je kindje veel spuugt, maar er zijn ook baby’s die het weer doorslikken. In dat geval is er sprake van verborgen reflux.

Reflux

Reflux komt vrij vaak voor bij baby’s, en vaak is het onschuldig. Er zijn verschillende gradaties. Veel baby’s geven wel eens een ‘mondje terug’ en vaak hebben ze daar zelf geen last van.

Maar sommige baby’s hebben er wel last van. Ze huilen veel, overstrekken zich en weigeren voedsel. Deze baby’s voelen zich niet lekker na het drinken en vaak weet je niet precies waar het nou door komt. Bij ongeveer 12% van de kinderen tot één jaar komt refluxziekte voor. 1% van de oudere kinderen heeft dit.

Hoe komt het?

Vaak ontstaat reflux doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal goed ontwikkeld is. Doordat een baby veel ligt, kan de voeding makkelijk terugstromen. Als er ook maagzuur terugstroomt irriteert dat de slokdarm, en dat doet pijn bij je baby. Wanneer je kindje vaker rechtop zit en meer vaste voeding krijgt, gaat het vaak wat beter. Als je kindje anderhalf is, is de sluitspier volgroeid en dan zijn de meeste kinderen over de reflux heen gegroeid.

Andere oorzaken

Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor reflux. Koemelkallergie kan de boosdoener zijn. Ook een chronische verstopping in de darmen of een vernauwing in de slokdarm kan reflux veroorzaken.

Vormen van reflux

‘Gewone’ reflux

Dit is de vorm van reflux die het meeste voorkomt. Baby’s met gewone reflux spugen na (bijna) iedere voeding. Sommige baby’s hebben daar helemaal geen last van. Als je baby goed groeit en niet veel huilt, hoef je je geen zorgen te maken en is een behandeling niet nodig. Deze vorm van reflux is meestal rond de eerste verjaardag van je kindje over.

Verborgen reflux

Bij verborgen reflux komt de maaginhoud in de slokdarm, maar je baby spuugt het niet uit. Soms zakt het vanzelf weer terug, maar je baby kan het ook weer doorslikken. Bij deze vorm is het vaak niet snel duidelijk dat het om reflux gaat.

Ernstige reflux

Sommige baby’s hebben veel last van het spugen. Dan is er sprake van ernstige reflux en is er een behandeling nodig. Vaak slapen deze kindjes onrustige en ze huilen veel. Doordat ze slecht eten, groeien ze niet goed. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken, en het is verstandig om een arts te raadplegen.

De symptomen

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je baby last heeft van reflux:

 • Veel huilen
 • Slecht slapen
 • Overstrekken (het hoofdje naar achteren trekken)
 • Pijnlijke gezichten trekken
 • Vaak spugen
 • Veel slikken
 • Vaak de hik
 • Kokhalsen
 • Niet willen drinken
 • Zuur uit het mondje ruiken
 • Hoesten, rochelen en hees klinken
 • Veel kwijlen

Vermoed je dat je baby reflux heeft? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau, zij kunnen je verder helpen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.