baby huilen

Baby’s huilen niet zomaar

‘Soms huilen ze ook gewoon zomaar’. Ik was geneigd om het kamertje van de huisarts in opleiding uit te lopen en nooit meer terug te komen. ‘Daar geloof ik niet in. Als hij huilt, is er ook iets. Hij huilt niet zomaar.’ Thuis besloot ik eens wat meer informatie op te gaan zoeken over het ‘zomaar huilen’.

Ook op het consultatiebureau heb ik het wel eens gehoord. ‘Heeft je baby een schone luier? Heb je je baby gevoed? Is het niet te warm of te koud? Dan is er niks aan de hand en huilt hij of zij zomaar.’

In slaap huilen

Nomi huilde zichzelf als baby wel eens in slaap. Of nou ja, huilen.. Het was meer jengelen. Normaal gesproken hou ik er totaal niet van om een baby te laten huilen of jengelen, maar bij haar was het de enige optie. Als ik bij haar kwam, raakte ze helemaal overstuur. Ze wilde niks, alles wat ik probeerde maakte het alleen maar erger. Maar ook zij jengelde niet zomaar, het was haar manier om de dag te verwerken. Toen ze wat ouders was ging dat over in brabbelen, en inmiddels is ze 2,5 en verwerkt ze haar dag door met haar knuffels en poppen te kletsen.

Just because you can’t see it of don’t know doesn’t make it not real

Baby’s communiceren door te huilen. Als ze huilen, willen ze je iets duidelijk maken. Een krijsende baby doet dat niet om zijn of haar ouders te pesten, er is iets aan de hand. Ik kwam een artikel tegen van Dr. Middlemiss. Zij vertelt dat het voor heel veel stress zorgt als een baby aan het huilen is, en niet getroost wordt. Een baby kan zichzelf namelijk niet troosten.

Andere redenen

De luier is schoon, je baby heeft gedronken, de temperatuur op het kamertje is goed, en toch huilt je baby. Dit zijn namelijk niet de enige redenen waarom je baby zou kunnen huilen, er zijn nog heel veel andere redenen.

  • Je baby kan verlatingsangst hebben. Het kan heel frustrerend zijn, maar je baby snapt nog niet dat je niet ‘helemaal weg’ bent als je niet bij hem of haar bent. Gelukkig is dit een fase.
  • Je baby kan overprikkeld zijn. Vaak helpt het dan om even te knuffelen. Een overprikkelde baby laten huilen is geen goed plan, daar wordt het vaak alleen maar erger van.
  • Je baby is ergens bang voor. Een enge droom, geluiden, et cetera. Het kan van alles zijn.

Ook kan je baby pijn hebben wat niet zichtbaar is

  • Pijn door doorkomende tandjes begint al voordat er iets zichtbaar of voelbaar is.
  • Je baby kan (verborgen) reflux hebben. Bij een baby die veel spuugt wordt er al snel aan reflux gedacht. Maar reflux kan ook verborgen zijn. Je baby spuugt dan niet, maar het maagzuur zorgt wel voor pijn in de slokdarm.
  • Krampen komen ook na de eerste weken voor. Bijvoorbeeld door voeding waar je baby (nog) niet goed tegen kan. Denk bijvoorbeeld aan melk, granen, soja, kruiden, et cetera.
  • Tijdens een groeispurt kan je baby last hebben van groeipijn.
  • Je baby kan huilen door stille ondervoeding, bijvoorbeeld door een te kort tongriempje of lipbandje. Je baby lijkt dan klaar te zijn met drinken, maar eigenlijk heeft hij of zij moeite met drinken. Daardoor kan een baby na de voeding nog huilen omdat hij of zij honger heeft.

Aan veel van deze punten wordt niet gedacht, en er wordt vaak al vrij snel van een baby verlangt dat hij of zij ’s avonds ‘gewoon’ naar bed gaat en gaat slapen. Als je denkt dat je baby pijn heeft, geef hem of haar dan eens een zetpil. Is het bijvoorbeeld tandjespijn? Dan gaat dat wel weer over. Houdt je baby pijn? Dan adviseer ik je om het verder te laten onderzoeken, want dan kan er meer aan de hand zijn.

Stress

Doordat ouders hun baby laten huilen, wordt het stressniveau steeds hoger. Stress is voor niemand goed, zeker niet voor baby’s. Daarom adviseert Dr. Middlemiss om je baby niet te laten huilen.

De oplossing?

Als ouder wil je dat je kind tevreden is. Als je kind blijft huilen weet je soms niet meer wat je moet doen. Maar bekijk het eens anders; het doel hoeft niet te zijn om je baby te laten stoppen met huilen, maar om troost te bieden en er te zijn voor je baby. Je baby hoeft niet perse om 19.00 uur te slapen en vervolgens het klokje rond te slapen (daarover later meer). Wil je baby ’s avonds nog even lekker tegen je aanliggen, ieder (half) uur drinken en op jouw borst slapen? Prima! Waarom zou dat een probleem zijn? Als je op die manier een tevreden baby hebt, is dat voor iedereen waarschijnlijk een stuk fijner. En uiteindelijk gaat je kind echt wel in zijn of haar eigen bed slapen!

Een reactie

  1. Mee eens. Baby’s huilen inderdaad om een reden. En ik ben er ook geen voorstander van om mijn kind te laten huilen. En aan het soort huilen kan ik echt wel horen of het zeuren of echt verdriet is. Meestal is het in de beleving van die kleintjes wel echt verdriet. Gelukkig gaat mijn kleine altijd wel goed slapen. En eens in de zoveel tijd even niet. Dan hou ik hem bij me en valt hij bij mij in slaap. Zolang dat niet de gewoonte is, vind ik het prima!
    Leonie van Mil onlangs geplaatst…De meest ondankbare taken als ouderMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.