Top 10 slaapfouten van kersverse ouders
Slaapt je kindje niet altijd zo zoet als een baby? Spookt je kleintje ’s nachts behoorlijk? Met wat kleine aanpassingen en bewust zijn van wat je zelf doet kun je veel slaapproblemen oplossen én voorkomen. Marieke van www.slaapbabyslaap.nl zet de 10 meest voorkomende slaapfouten op een rij om zo je kindje op weg naar een rustige nacht te helpen.
1. Te lang wachten met naar bed brengen
Wacht niet tot je baby huilt van vermoeidheid. De truc is om je kindje bij de eerste vermoeidheidssignalen in bed te liggen. Vaak zijn dat hele subtiele signaaltjes, dus neem de tijd om deze bij je eigen baby te leren herkennen.
Hier is een snel spiekbriefje met de meest voorkomende manieren waarop baby’s zeggen: “Ik ben moe“:
- Verandering in gezichtsuitdrukking
- Wrijven in de ogen
- Staren
- Gebalde vuisten
- Geeuwen
- Geen oogcontact meer maken
2. Geen bedtijdroutine
De oude rust, reinheid en regelmaat was zo gek nog niet. Baby’s, en eigenlijk kinderen van alle leeftijden, hebben behoefte aan structuur. Zo weten ze wat er gaat gebeuren en dat zorgt voor rust. Baby’s blijken zich zelfs gemakkelijker over te geven aan de vermoeidheid als ze weten dat het tijd is om te gaan slapen, blijkt uit onderzoek. Dus doe jezelf én je kindje een plezier en voer een slaapritueel in.
Hoe dat ritueel eruit ziet is niet zo belangrijk, zo lang het maar rustig is, fijn voor jou en je baby én je het altijd op dezelfde manier doet. Een voorbeeld kan zijn: pyjama aan, liedje zingen, kusje en in bed. Zo zing ik al jarenlang elke avond voor onze kinderen hetzelfde slaapliedje. Onze oudste is inmiddels tien jaar, maar nog steeds zing ik dit liedje. En nog steeds draait ze zich daarna om en doet ze haar ogen dicht.
3. De bedtijdroutine overslaan (zelfs “alleen deze keer”)
Er zijn van die momenten dat het slaapritueel er bij in schiet. Zelfs de meest door de wol gewassen ouders overkomt dit wel eens. Feestje gehad? Te laat thuis? Oververmoeid? Zo snel mogelijk naar bed! Dom dom dom… Juist dan is herkenbaarheid vaak nodig. Sla je het slaapritueel over, dan is de kans groot dat je kindje juist gaat spoken. Ik spreek uit ervaring…
4. Reageren op elk geluidje
Let’s face it: baby’s maken geluid als ze slapen. Het is echt niet nodig om op elk geluidje te reageren, hoe verleidelijk ook. Je baby is waarschijnlijk aan het dromen, misschien zelfs wat onrustig. Maar als je hem oppakt, weet je zeker dat je kindje wakker wordt. Neem de tijd om de geluiden van je baby te leren herkennen. Je zult ook merken dat je baby zichzelf soms kalmeert en dát is de sleutel tot doorslapen. Huilt je baby? Dan ga je hem uiteraard zo snel mogelijk troosten.
5. Helpen met in slaap vallen
Het is verleidelijk, ik weet het. En ik geef toe: ook ik heb heel wat gewiegd, rond gewandeld en gesust om onze kinderen te laten slapen. In de eerste periode met je baby is dat ook heel fijn, maar geef je baby op den duur ook de ruimte om zelf in slaap te vallen. Het wordt een probleem als baby’s afhankelijk van hun ouders zijn om in slaap te kunnen vallen. Dit is wat vaak de oorzaak is van gebroken nachten, de baby kan zichzelf niet kalmeren en verder slapen. Dit betekent uiteraard niet dat je een baby maar moet laten gillen en huilen tot ze van vermoeidheid in slaap vallen. Voer een slaapritueel in, leg je kindje op tijd in bed en geef hem de ruimte om op zijn eigen manier in slaap te vallen. Hoe jonger je begint, hoe makkelijker het voor een baby. En lukt het niet? Probeer het bij het volgende slaapje opnieuw.
6. Uitslapen
Ligt je baby laat op bed? Dan slaapt het in de ochtend vast langer door. Sommige ouders denken ten onrechte dat ze hun baby tot laat moeten ophouden, zodat ze in de ochtend langer doorslapen. Vooral als een baby elke ochtend om 5 of 6 uur begint te spoken, is dat een verleidelijke gedachte. Helaas zo werkt het voor de meeste baby’s niet, uitzonderingen daar gelaten. Waarschijnlijk worden ze rond dezelfde tijd wakker, extra chagrijnig door het gebrek aan slaap. Daarom is het volgende goed om te onthouden: de meeste kinderen gaan pas uitslapen tegen de tijd dat ze tiener zijn….
7. Niet weten hoeveel slaap een baby nodig heeft
Veel ouders maken zich zorgen of hun baby wel genoeg slaapt. Bij slaapbabyslaap.nl zijn dit dan ook de meest gestelde vragen: slaapt mijn kind niet te weinig? En ook: slaapt mijn kind te veel? Er zijn algemene richtlijnen hoeveel slaap een kind nodig heeft. Hou er wel rekening mee dat elke baby anders is, misschien heeft je kleintje iets minder of iets meer nodig heeft dan andere baby’s. Uit onderzoek blijkt dat baby’s en jonge kinderen die geen vaste bedtijd hebben, juist meer gedragsproblemen hebben, dus het is goed om je er in te verdiepen.
8. Te stil
Sstt.. de baby slaapt! Op muizenvoetjes lopen we door het huis, fluisterend naar elkaar. En raad eens? Juist dit is niet ideaal! Het leert de baby bij elk klein geluidje wakker te worden. Wat geluid mag echt of dacht je dat het in jouw buik ook oorverdovend stil was?
9. Nieuwe routines geen kans geven
Verandering in het slaapschema? Ander slaapritueel? Wat je ook doet of welke actie je ook invoert: geef het tijd. Je kindje heeft die tijd nodig om zich aan te passen. Er is genoeg onderzoek gedaan naar verschillende methodes om je baby te laten doorslapen. Daar kwam uit dat álle methodes werken, mits je het even de tijd geeft. Na 3 a 4 nachten moet je een verbetering zien.
10. Luisteren naar anderen in plaats van naar jezelf
De belangrijkste van allemaal: leer te vertrouwen op jezelf. Ja er zijn stapels boeken die je kunt lezen over opvoeden en het slapen van je baby. Er zijn eindeloos veel websites die je van tips voorzien, zoals de mijne. Maar uiteindelijk kent niemand je kind zo goed als jij. Dat betekent niet dat je geen raad meer kunt vragen of boeken en websites kunt raadplegen. Het betekent alleen dat je moet leren vertrouwen op je eigen intuïtie, zodat je advies kunt afwegen.
Wil je ook een gastblog schrijven voor ons? Stuur dan een mailtje naar malou@voormamasdoormamas.nl.
Geef een reactie