apenheul

Uitje: (baby) apen kijken in de Apenheul

Het stond al een hele tijd op mijn wensenlijstje; een keer naar de Apenheul gaan. En toen ik hoorde dat de Apenheul weer geopend was, besloten we er met onze kinderen naartoe te gaan. Toen ik ze vertelde dat we aapjes zouden gaan kijken, waren ze meteen enthousiast. En wat hebben we een ontzettend leuke dag gehad!

Vroeger versus nu

apen aaien apenheul

De Apenheul bestaat al sinds 1971 en ligt in Apeldoorn, Gelderland. Zelf was ik er als kind al eens geweest en toevallig kwam ik laatst een paar foto’s tegen. Toen mocht je de apen nog aaien en kwamen ze regelmatig op je zitten. Nu doen de apen wat meer hun eigen ding en het is niet de bedoeling dat je ze aait. Wat natuurlijk veel fijner is voor de apen, en zo wordt hun natuurlijke leefomgeving het best nagebootst.

Babygeluk

baby aap

Deze lente zijn er al veel baby’s geboren in de Apenheul. Bij de ringstaartmaki’s zijn er bijvoorbeeld al 6 baby’s geboren! Verder is er onder andere een jonge kroonmaki, een roodbuikmaki en een bonobo geboren. Wij konden niet wachten om ze te zien!

Met kleuter, peuter, baby en kinderwagen naar de Apenheul

apenheul met kinderwagen

Ik heb me even afgevraagd of het wel verstandig was om met een baby naar de Apenheul te gaan. Want, wat als er apen op de kinderwagen gaan zitten? En kan de kinderwagen overal wel mee naartoe?

Mijn zorgen bleken voor niks te zijn. De apen kwamen niet eens in de buurt van de kinderwagen en het hele park is toegankelijk voor kinderwagens. Alleen het apenboompad niet, maar daar kun je je kinderwagen even parkeren. En als je wil, kun je het pad ook overslaan. Maar dat zou wel jammer zijn, want het is er ontzettend leuk!

Het Apenboompad

apenboompad

We parkeerden de buggy en we liepen omhoog, het Apenboompad op. Hier bevind je je op apenhoogte; oftewel bovenin de bomen. Je ziet er verschillende apen en ze zitten zelfs midden op het pad. Dat vond mijn bang aangelegde kleuter een beetje eng, maar mijn peuter vond het juist geweldig! En ik ook, het is zo bijzonder om oog in oog te staan met verschillende soorten apen!

En bovenop het Apenboompad kwamen we deze rode brulapen tegen, met een heel klein baby’tje erbij! Dit kleintje bleef veilig op mama zitten, maar keek wel erg nieuwsgierig naar de bezoekers.

Heel dichtbij

apenheul

Je mag de apen niet lokken of aaien, maar je kunt wel heel dichtbij ze komen. Deze kroomaki vond het prima dat mijn peuter even bij hem kwam zitten en voor kinderen is dit natuurlijk wel een hele bijzondere ervaring!

Eten, drinken en spelen

eten drinken spelen

Bij binnenkomst kregen we een plattegrond. Daarop staat aangegeven waar je mag eten en drinken en waar de tassen dicht moeten blijven. In de gebieden waar apen loslopen, mag niet gegeten worden. Logisch natuurlijk!

Toen mijn jongste toe was aan haar voeding, liepen we naar Restaurant Bigfoot. Daar heeft de jongste gedronken, wij hebben even wat gegeten en daarna konden mijn peuter en mijn kleuter even spelen.

Na-aaphuis

na-aaphuis

Het na-aaphuis is één van de speelplekken waar kinderen even kunnen uitrazen. Je kunt er klimmen en klauteren, de weg vinden in het jungle-doolhof en erachter komen hoeveel je op een aap lijkt.

Klimtuin

klimtuin

Ook de klimtuin is echt een aanrader. De speeltuinen in de Apenheul sluiten perfect aan wij de apen, je kunt er namelijk heerlijk klimmen en klauteren, net als de aapjes! Mijn kinderen veranderden helemaal in apen en ik hoorde ‘Kijk mam, ik ben een aap! Oe a a!’

Zo sterk als een gorilla?

gorilla

‘Zijn jullie net zo sterk als de gorilla’s?’ ‘Jaaa!’ Nou, mooi niet! Als je aan dit touw trekt, zie je hoe sterk je bent. Mijn kinderen bleken nog niet eens zo sterk te zijn als een baby gorilla en ook mijn man is niet sterker dan een kleuter!

Presentaties in de Apenheul

presentaties

Er zijn verschillende presentaties te zien in de Apenheul. Er is bijvoorbeeld iedere dag om 12.00 en 14.00 uur een voederpresentatie bij de gorilla’s. Erg interessant en leerzaam! Verder zijn er presentaties bij de maki’s en vari’s en de orang-oetans.

Veel informatie

informatie

Je vindt in de Apenheul ontzettend veel informatie over de apen. Heel erg interessant allemaal! Verder kom je veel dierenverzorgers tegen die je nog meer kunnen vertellen over de verschillende apen. Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 300 apen leven in de Apenheul, en 35 verschillende soorten apen?

Op de foto

op de foto

Er zijn een paar photobooths waar je gratis op de foto kunt. Hier gingen mijn kinderen op de foto met een gorilla en ze waren helemaal trots op het resultaat haha! De foto kun je vervolgens naar jezelf mailen.

Een nieuwe apensoort in de Apenheul; de noorderlijke talapoins

noorderlijke talapoins

Sinds dit jaar is er een nieuwe apensoort te zien in de Apenheul; namelijk de noorderlijke talapoins. Dit zijn hele kleine aapjes die maximaal anderhalve kilo wegen. En ze zijn in geen enkele andere Nederlandse dierentuin te zien! Deze twee apen zijn in Spanje in beslag genomen en via Stichting Aap bij de Apenheul terechtgekomen. Momenteel zijn er alleen twee mannetjes, maar het is de bedoeling om daar binnenkort twee vrouwtjes aan toe te voegen en de Apenheul wil uiteindelijk een groep Talapoins gaan houden!

Aanrader!

apenheul met baby

Wij hebben een ontzettend leuke dag gehad in de Apenheul. Mijn kinderen waren heel erg onder de indruk en ikzelf ook. Dit is een uitje wat echt leuk is voor het hele gezin!

De Apenheul is dit seizoen open tot en met zondag 3 november. Kaartjes zijn online (met korting) en aan de kassa verkrijgbaar. Meer informatie vind je op de website van de Apenheul.

Wil je bewegende beelden van de apen zien? Kijk dan eens naar mijn vlog!

Ben jij al eens in de Apenheul geweest?

16 reacties

    1. Van half 11 tot half 3 ongeveer. Eigenlijk hadden we ons nog wel langer kunnen vermaken, maar mijn peuter werd toen wel erg moe.

  1. Ik ben er dus nog nooit geweest, mijn oudste zoon wel, en die is zeer enthousiast, dus eigenlijk wil ik zeker nog eens heen, Leuk om te lezen dat jij er als jong meisje ook al kwam. Leuk dat er ook zoveel te zien en te doen is.

  2. Ik ben er zelf helaas nog nooit geweest. Ik zou op de lagere school er naar toe gaan, maar uiteindelijk werd het toen toch weer de dierentuin in Emmen. Staat dus nog steeds op mijn lijstje.

  3. Ik vond het vroeger echt fantastisch! Toen sprongen die kleine aapjes nog in je nek en op schoot, maar eigenlijk wel heel goed dat dat niet meer kan.

  4. Leuk die verschillen tussen toen en nu. Ik ben ook ooit geweest toen ik kind was, ergens in de jaren 80. Met mijn kids ben ik een aantal jaren geleden naar iets soortgelijks geweest in Frankrijk. Mijn dochter werd toen alleen bang omdat er zo n heel druk aapje was die tegen haar ging ‘schreeuwen’. Dat vond ze zo eng dat we toen weggingen.

  5. Wat leuk! Ik vind dit zo stom om te lezen want ik wil zo graag naar de apenheul weer maar niemand die wilt mee want hun vinden het saai daar haha, nee hele leuke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.