wanneer eerste telefoon

Wanneer is je kind toe aan een eigen mobiele telefoon?

Kinderen krijgen steeds jonger een eigen telefoon. Zelf kreeg ik mijn eerste telefoon in groep 8, toen ik 12 was. Dat was de oude telefoon van mijn vader en die kreeg ik omdat ik toen bijna naar de brugklas ging. De middelbare school was 10 kilometer bij mij vandaan, dus ik moest iedere dag een stuk fietsen. En stel dat er dan onderweg iets gebeurt, dan is het wel handig om even naar huis te kunnen bellen. Tegenwoordig zijn kinderen steeds jonger als ze hun eerste telefoon krijgen, laatst hoorde ik dat sommige kinderen zelfs in de kleuterklas al een eigen telefoon hebben. Dat vind ik persoonlijk wel erg vroeg. Maar wanneer is je kind dan wel toe aan een eigen mobiele telefoon?

Sim only?

Als je overweegt om je kind zijn of haar eerste telefoon te geven, moet je ook gaan bedenken of je meteen een abonnement wil afsluiten of niet. Als je kind nog jong is en hij of zij gebruikt het alleen als spelletjestelefoon, dan is dat niet perse nodig. Maar als je kind wat ouder is, is het wel handig om hem of haar te kunnen bellen. Krijgt je kind jouw oude telefoon? Dan is een sim only abonnement erg handig. Kies je voor een nieuwe telefoon, dan kan een abonnement met telefoon een betere optie zijn.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop een kind zijn of haar eerste telefoon krijg, is 9 jaar. Bijna alle kinderen die naar de middelbare school gaan hebben een eigen mobiele telefoon. Mijn dochter was 7 toen ze haar eerste telefoon kreeg, een oude telefoon van mij. En daar was ze ontzettend blij mee.

Kan je kind ermee omgaan?

Leeftijd is natuurlijk niet de enige factor om rekening mee te houden. Het is ook belangrijk om van te voren te proberen in te schatten of je kind ermee om kan gaan. Denk je dat je kind voorzichtig om kan gaan met de telefoon en hem niet kwijtraakt? En denk je dat je kind zich aan de afspraken over bijvoorbeeld schermtijd gaat houden? Zo ja, dan is je kind er misschien wel aan toe. Zo nee, dan zou ik er nog eventjes mee wachten.

Wennen aan de telefoon

Persoonlijk vind ik dat een kind dat naar de middelbare gaat, wel een telefoon nodig heeft. Stel dat je kind onderweg een lekke band krijgt, dan kan hij of zij je bellen. Toen ik op de basisschool zat kregen de meeste kinderen hun eerste telefoon vlak voordat ze naar de middelbare gingen, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Als al je vriendjes en vriendinnetjes al een telefoon hebben, wil je dat zelf natuurlijk ook. En dat is logisch.

En het heeft zeker voordelen om je kind wat eerder een eigen telefoon te geven, want je kind kan er dan alvast aan wennen. Want geloof me, als je kind net een eigen telefoon heeft, is hij of zij er ontzettend veel mee bezig. En dat is logisch, want alles wat nieuw is, is natuurlijk heel leuk en interessant. Gelukkig verandert dat na een tijdje wel. Mijn dochter heeft haar telefoon nu ongeveer 10 maanden en het komt best vaak voor dat ze er een hele dag niet op kijkt.

Wie betaalt het?

Tenzij je kiest voor een oude telefoon zonder abonnement, moeten de kosten ook betaald worden. En wie gaat dat doen? Betaal jij alles voor je kind, of moet je kind er zelf ook iets aan bijdragen?

Tip; maak goede afspraken

En als je dan besluit dat je kind toe is aan een eigen telefoon, maak dan goede afspraken. Een paar afspraken die wij hebben gemaakt zijn:

  • Niet zomaar zelf apps downloaden, dat gaat altijd in overleg.
  • Als je via een app een bericht krijgt van iemand (wat bijvoorbeeld kan bij Roblox) dan laat je dat altijd zien.
  • Geen telefoon aan tafel.
  • De telefoon mag overdag mee naar de slaapkamer, maar ’s avonds als je moet gaan slapen blijft de telefoon beneden.
  • Iedere keer dat je een spelletje op je telefoon wil doen, doe je eerst iets leerzaams (zoals de tafels oefenen).

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.