baby-acne

Baby-acné; puistjes bij baby’s

Op Facebook zie ik regelmatig berichtjes voorbij komen van nieuwe moeders die zich afvragen waarom haar baby opeens allemaal pukkeltjes heeft. Baby-acné, een volledig onschuldig verschijnsel. Maar als je dat niet kent, kun je er best van schrikken. Want bij een pasgeboren baby, en zeker als het je eerste kindje is, ben je natuurlijk hartstikke bezorgd. Vandaag vertel ik je er wat meer over.

Wat is baby-acné?

Baby-acné komt vrij veel voor, ongeveer 1 op de 5 baby’s krijgt het. Meestal begint het voordat je baby een half jaar is. Bij baby-acné heeft je baby mee-eters, puistjes en rode bultjes in het gezicht. Het kan ook voorkomen op de schouders en de romp.

Waardoor ontstaat baby-acné?

Waardoor het precies ontstaat is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk komt het door hormonen van je moeder, die je baby in je buik heeft meegekregen. Een andere mogelijke oorzaak is de toename van talgklieractiviteit. Volgens sommige geleerden is het een combinatie van hormonen en de toename van talgklieractiviteit.

Wanneer gaat het weer over?

Meestal gaat baby-acné na een paar weken tot maanden weer over, maar het kan soms weer terugkomen.

Is behandeling nodig?

In principe is er geen behandeling nodig en gaat het vanzelf weer over. Als je baby heel veel mee-eters en pukkeltjes heeft, is het verstandig om toch even advies te vragen aan je huisarts of het consultatiebureau. Ook als je baby er veel aan gaat krabben kan een behandeling nodig zijn, zodat er geen ontstekingen en littekens ontstaan.

Twijfel je of het wel ‘gewoon’ baby-acné is?

Er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Toen mijn zoontje last kreeg van koemelkallergie, dacht ik eerst ook dat hij ‘gewoon’ baby-acné had. Maar bij hem werd het steeds erger. Hij had veel vlekken in zijn gezicht en hij begon last te krijgen van eczeem. Als jouw kindje dit ook heeft, zou ik meteen contact opnemen met je huisarts of consultatiebureau. Zeker in combinatie met veel huilen is de kans groot dat er iets anders aan de hand is. In ons geval was het koemelkallergie, maar het kan natuurlijk van alles zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.