rs virus

Hoe herken je het RS virus?

Toen Nomi vier maanden was, dacht ik dat ze ontzettend verkouden was. Ze hoestte veel en het werd steeds erger. Toen ze benauwd werd en zo erg begon te hoesten telkens haar hele voeding er weer uitkwam, besloot ik de huisarts te bellen. Nomi heeft geen officiële diagnose gekregen omdat ze tegenwoordig geen bloed meer prikken om erachter te komen of een kindje het RS virus heeft, maar de huisarts wist bijna zeker dat dit de boosdoener was.

RS virus

We hadden het geluk dat Nomi ‘al’ vier maanden was. Op die leeftijd zijn kindjes wat sterker dan wanneer ze jonger zijn en daarom is het haar gelukt om zelfstandig te herstellen. Wel moesten we om de dag naar de huisarts en ze heeft even tegen een ziekenhuisopname aangezeten, maar dat was gelukkig niet nodig.

Helaas geldt dat niet voor alle kindjes. Het gebeurt vaak dat baby’s in het ziekenhuis terechtkomen als ze het RS virus hebben. Dit gebeurt vooral bij jonge baby’s, maar ook wel eens bij wat oudere kindjes.

Wat is het RS virus?

Het RS virus lijkt op het verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen hebben het ook wel eens, maar meestal merk je dan geen verschil met een verkoudheid. Bij baby’s is dat anders, bij hen kan het veel heftiger zijn.

Symptomen van het RS virus

Naast verkoudheidsklachten (hoesten, een loopneus en verhoging) zie je bij het RS virus vaak de volgende symptomen:

  • Benauwdheid en een zware en/of piepende ademhaling
  • Veel hoesten, en soms komen ze nauwelijks uit een hoestbui
  • Zo erg hoesten dat ze gaan overgeven
  • Slecht drinken, meestal komt dit door benauwdheid
  • Als de benauwdheid heel erg wordt kan een baby grauw of blauwig worden

Nomi had de eerste vier symptomen en voor mij was dat reden genoeg om de huisarts te bellen. Gelukkig mochten we meteen komen en we kregen een pufje mee naar huis. Omdat Nomi er veel last van had en door het slechte drinken en spugen afviel, hebben we twee weken lang regelmatig onze huisarts gezien.

Geen behandeling

Uiteindelijk moeten kindjes zelf beter worden als ze het RS virus hebben opgelopen. Dingen als pufjes en neusdruppels helpen vaak om je kindje makkelijker te laten ademen, maar het versnelt de genezing niet. Ze moeten dus uitzieken en vaak zijn ze na een week of twee weer de oude.

Als je vermoedt dat je baby het RS virus heeft, zou ik je sowieso adviseren om naar de huisarts te gaan. Baby’s kunnen zelf nog niet aangeven waar ze last van hebben en daarom moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn, een baby kan bijvoorbeeld snel uitdrogen. En dan kun je natuurlijk beter het zekere voor het onzekere nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.