pandemie ouders

Onderzoek onder ouders: Pandemie had groot effect op jonge ouders

Twee jaar na de eerste coronabesmetting maakt Ouders van Nu de balans op: welk effect had de pandemie op (aanstaande) ouders en hun gezin? Veel, zo blijkt uit het onderzoek dat zij uitvoerde onder 4500 moeders. Ze zijn met de komst van corona andere keuzes gaan maken én hadden meer stress en zorgen. Maar er was ook tijd, voor elkaar.  

Meer stress, meer snoep

Dat de coronapandemie impact heeft op iedereen, is duidelijk. Vaak wordt opgemerkt dat de lockdowns en het verplichte thuiswerkadvies ook rust brachten. Helaas is dat bij jonge gezinnen niet het geval: 49 procent van de moeders vond afgelopen jaren stressvol. Helemaal in tijden van verplicht thuisblijven: 6 op de 10 werkende moeders werd gestrest van de combinatie kinderen thuis (geen opvang, geen school) én werk thuis, het zogenaamde spagaat-effect. Volgens 8 op de 10 had dat zijn weerslag op het gezin. En dus ook op de opvoeding: ruim de helft heeft tijdens die lockdowns meer door de vingers gezien dan normaal. Kinderen kregen meer schermtijd, er werd meer tv gekeken, ze kregen meer snoep en gingen later naar bed. Positief corona-effect is aandacht: ruim de helft van de moeders geeft aan dat ze sinds de pandemie meer tijd hebben kunnen besteden met hun kinderen.

Andere balans in huis

De verdeling van zorg- en huishoudelijke taken kreeg dankzij de pandemie een kleine boost: bijna 2 op de 10 vaders bemoeit zich, sinds corona, meer met de zorg voor de kinderen. De huishoudelijke taken (67%) zijn nog steeds vooral voor rekening van de moeder. Wassen, drogen, soppen: in slechts 13% van de gezinnen heeft de man meer huishoudelijke taken op zich genomen afgelopen periode. Minder reistijd, minder spits, minder rennen en vliegen: ruim 6 op de 10 werkende moeders, die meer dan de helft vanuit huis werken, vinden het, los van de lockdowns, fijn om thuis te werken. 90 procent van de zou dit dan ook graag willen blijven doen. Slechts 12% bevalt het niet en de rest kiest voor een andere oplossing.

Corona-angst

Ook zwangeren hadden meer stress: voor 9 op de 10 was corona een punt van zorg. Want met een kwetsbaar leven in je wil je liever geen besmetting oplopen. Met als resultaat dat 7 op de 10 zich negen maanden lang in meer of mindere mate hebben afgezonderd. Bij 1 op de 10 vrouwen had de pandemie invloed op wáár de moeders wilden bevallen. Een positief corona-effect is ook terug te zien in de kraamtijd: 2 op de 3 was blij met de maatregel betreffende kraambezoek en visite.

Extra cijfers

– De helft van de jonge gezinnen is in quarantaine geweest– Bijna de helft van de ouders (47%) is niet van plan hun kinderen te gaan inenten, 1 op de 5 moeders is zelf niet gevaccineerd. – 6 op de 10 geeft aan de grootouders tijdens de pandemie even vaak te zien als ervoor – 6 op de 10 ergerden zich aan hoe andere ouders met de coronaregels omgingen

Alle resultaten van het onderzoek zijn nu te lezen in Ouders van Nu of op oudersvannu.nl.

Over het onderzoekHet onderzoek van Ouders van Nu is in januari 2022 gedaan onder 4.500 Nederlandse moeders van 20 tot 45 jaar, met kinderen van 12 jaar en jonger, middels online interviews. Op de variabelen woongebied, leeftijd (in de categorie 20-45 jaar) en hoogst voltooide opleiding, representeert deze steekproef de werkelijke verdeling in Nederland. Hoewel de enquête gericht was op alle ouders, zowel vaders als moeders, hebben er te weinig vaders gereageerd om deze mee te kunnen nemen in de conclusies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.