gekleurd zout

Gekleurd zout maken – leuk om te doen met kinderen!

Toen we bezig waren met de voorbereidingen voor het eerste kinderfeestje van mijn kleuter, wist ik niet goed wat we allemaal konden gaan doen. Mijn dochter wilde cakejes versieren en verder wist ze het eigenlijk niet zo goed. Opeens bedacht ik iets wat ik zelf als kind altijd heel leuk vond om te doen; gekleurd zout maken! Hoe je dat precies doet, vertel ik je in dit artikel.

Gekleurd zout maken

Eigenlijk is het heel simpel; je kleurt namelijk gewoon het zout. Je zou het eventueel ook met zand kunnen doen, maar dan heb je wel heel licht zand nodig, anders worden de kleuren niet zo mooi.

Wat heb je nodig?

Het volgende heb je nodig om gekleurd zout te maken:

  • Glazen potjes (je kunt hiervoor potjes kopen, maar je kunt ook glazen potjes gebruiken waar bijvoorbeeld groente in heeft gezeten)
  • Zout
  • Stoepkrijt
  • Plastic bordjes of bakjes
  • Papier
  • Eventueel een tafelkleed, zodat je tafel na afloop niet alle kleuren van de regenboog heeft

Hoe maak je het?

Je zet de plastic bakjes of bordjes neer en daar doe je een beetje zout op. Vervolgens laat je je kinderen het zout inkleuren met stoepkrijt. Dat doe je door met het stoepkrijt over het zout te gaan.

Als het zout helemaal gekleurd is, doe je het zout op een papiertje. Dat papiertje klap je dubbel, zodat je het zout wat makkelijker in het potje kunt doen. Eventueel kun je dit ook rechtstreeks vanaf het bordje doen, maar dat geeft vaak wat meer rommel.

Nu heb je één laagje gekleurd zout in je potje. Om verschillende lagen te krijgen, kies je iedere keer een ander kleurtje. Eventueel kun je ook kleuren mengen om meer verschillende kleuren te krijgen. Iedere nieuwe laag gaat in het potje, totdat het potje vol is.

Als je klaar bent

Als het potje helemaal vol zit, kun je er een deksel opdoen. Als je geen deksel hebt, kun je er ook een stukje vershoudfolie, aluminiumfolie of iets anders overheen doen. Vervolgens zoek je er een mooi plekje voor, en vertel je je kinderen dat ze er vooral níet mee moeten schudden. Als je met het potje schudt, gaan de kleuren door elkaar en dan is het effect weg.

Zo simpel is het, maar veel kinderen vinden het ontzettend leuk om te doen. Het is geschikt voor veel verschillende leeftijden. Peuters vinden het leuk, maar hebben nog wat hulp nodig. Grotere kinderen kunnen het helemaal zelf doen!

Heb jij wel eens gekleurd zout gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.