watersnoodmuseum kinderen

Uitje: het Watersnoodmuseum (ja, dat is ook leuk met kinderen!)

Wist je dat steeds meer musea hartstikke geschikt zijn voor kinderen? Tijdens onze vakantie in Zeeland bezochten wij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Misschien niet het meest voor de hand liggende uitje met kinderen van 8 maanden, 3 jaar en bijna 5 jaar. Maar het was een groot succes en ik zou het iedereen aanraden! In dit artikel vertel ik je er meer over.

De Watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 woedde er een storm met windkracht 11 tot 12. De vloed van 5 uur ’s ochtends is een springvloed. Maar al voordat het vloed is, breken de eerste dijken. Die nacht overstroomt een groot deel van Zeeland. Later wordt dit de Watersnoodramp genoemd.

Het Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum ligt in Ouwerkerk, Schouwen-Duiveland (Zeeland). Bij het museum is een ruime parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Voor volwassenen betaal je € 10,50 per persoon, voor kinderen van 5 tot 12 betaal je € 6,50 en kinderen onder de 5 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor de kinderen

De medewerkers vertelden ons dat ze voor kinderen een speurtocht hebben. Ze legden aan onze kinderen uit hoe het werkte en onze kinderen waren helemaal enthousiast. Vervolgens gaven ze ons nog wat informatie over het museum. Ze namen er echt de tijd voor en ze waren ontzettend vriendelijk, waardoor ons bezoek aan het museum al heel goed begon!

De kinderen kregen een papier met plaatjes en die moesten ze in het museum zoeken. Voorbeeldjes daarvan waren een fiets en een kinderwagen. Bij die voorwerpen zag je een symbool. Al die symbolen zaten bij het papier als stickers, en die moesten ze bij het goede plaatje plakken. En als ze alles goed hebben, krijgen kinderen een diploma en een ijsje!

Het museum

watersnood film

Je begint met een film over de Watersnoodramp. Zelfs als je niks weet over de Watersnoodramp, weet je er na het zien van deze film al best veel over. Voor de kinderen duurde het net iets te lang, maar voor onszelf was het precies goed.

Koos en Mina

koos mina

Sinds kort is er een nieuwe jeugdroute in het Watersnoodmuseum. Je ontdekt de verhalen van Koos (5 jaar) en Mina (12 jaar) toen zij in 1953 werden overvallen door het water. Je leert hoe zij de ramp hebben beleefd en overleefd en hoe hun leven daarna verliep. Erg interessant, zeker voor kinderen!

huis jaren '50

Wat voor de kinderen (en voor onszelf) ook erg leuk was om te zien, was het huisje uit de jaren ’50. Mijn kleuter keek haar ogen uit, want het huis ziet er natuurlijk heel anders uit dan de huizen van nu.

Je kon in kastjes, pannetjes, laatjes, et cetera kijken. Dat is voor kinderen natuurlijk ook heel erg leuk!

Wat neem je mee bij een overstroming?

Daarna was het tijd voor een spel. ‘Wat neem je mee bij een overstroming?’ Er lagen verschillende voorwerpen en binnen een bepaalde tijd moeten kinderen drie voorwerpen kiezen die ze mee zouden nemen als ze opeens naar zolder zouden moeten, omdat er een overstroming plaatsvindt. Best lastig, maar wel heel leerzaam!

Dingen doen

dingen doen

Terwijl wij zelf natuurlijk graag rustig rond wilden kijken, dingen wilden zien en lezen, hadden de kinderen vooral zin om dingen te doen. En dat kon in het laatste deel van het museum. Met zand kun je dijken bouwen om ervoor te zorgen dat huizen niet overstromen en er zijn nog meer proefjes die je kunt doen. In het laatste deel van het museum kunnen kinderen zich een hele tijd vermaken!

Diploma!

diploma

Aan het einde, in het winkeltje, leverden de kinderen hun papier van de speurtocht weer in. Ze kregen allebei een hele mooie diploma en er werd ons verteld dat ze in het restaurant een ijsje zouden krijgen. De kinderen waren natuurlijk helemaal blij! Wij dronken daar een kopje koffie en een kopje thee en we realiseerden ons dat we bijna 3 uur in het museum waren geweest. Veel langer dan we hadden verwacht, met 3 jonge kinderen! En ik moet zeggen dat ik me er nog wel langer had kunnen vermaken, maar kinderen hebben natuurlijk geen eindeloos geduld.

Conclusie

Het Watersnoodmuseum is wat ons betreft een aanrader voor jong en oud. Voor volwassenen is het heel interessant en leerzaam en kinderen zullen zich er zeker ook vermaken. Ook voor hen is het trouwens hartstikke leerzaam. Met jonge kinderen zul je wat meer moeten uitleggen, maar dat maakt het niet minder interessant.

Ook goed om te weten: het museum is goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Zelfs met onze duowagen konden we overal in. Soms is er een hoogteverschil in het museum, maar daar zijn liftjes voor.

Ook leuk; zeehonden spotten in Zeeland

Meer informatie over het Watersnoodmuseum vind je op hun site.

Ben jij al eens in het Watersnoodmuseum geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.