brooddeeg

Brooddeeg / zoutdeeg maken en bakken; zo doe je dat

Als kind vond ik het altijd heel erg leuk om met brooddeeg (of zoutdeeg) te kleien en mooie dingen te maken. Ik bleef het heel lang leuk vinden en ik bedacht steeds weer nieuwe dingen om te maken. Op mijn slaapkamer stonden allemaal zelfgemaakte creaties van brooddeeg en laatst dacht ik, dat kan ik met de kinderen ook wel eens gaan doen. Dat bleek een groot succes te zijn! In dit artikel vertel ik je wat je ervoor nodig hebt, hoe je het maakt en hoe je het bakt.

Brooddeeg of zoutdeeg maken met 3 ingrediënten

Om brooddeeg te maken heb je bloem, zout en water nodig. De verhouding is 2:1:1, dus twee kopjes bloem, 1 kopje zout en 1 kopje water. Dat doe je bij elkaar in een kom en vervolgens ga je het kneden. Dat kun je zelf doen, maar het is ook erg leuk om dat door je kinderen te laten doen. Als het deeg te nat is, kun je een beetje bloem toevoegen en als het te droog is, voeg je een klein beetje water toe.

Kleien

Om ervoor te zorgen het brooddeeg niet aan de tafel plakt, strooi je een beetje bloem op tafel. En om het netjes van tafel te halen, kun je een taartschep of een kaasschaaf gebruiken. Vervolgens liet ik mijn kinderen het alvast op de bakplaat of rooster leggen. Op een rooster leg je bakpapier (of aluminiumfolie, als je net zoals ik geen bakpapier in huis hebt).

brooddeeg maken

Vervolgens kun je er lekker mee gaan kleien en knutselen. Let er wel op dat de creaties niet te dik zijn, want dan krijg je ze niet goed droog. Als je kinderen iets diks willen maken, zoals bijvoorbeeld een bol, laat ze hem dan van binnen hol maken.

Bakken

Eigenlijk hoeft het brooddeeg niet echt gebakken te worden, maar gedroogd. Dit doe je door het in de oven te doen op 100 graden. Het duurt zeker 2 a 3 uur totdat het droog is. Het is pas klaar als het keihard is en dat kan best een tijd duren.

Een andere manier om het brooddeeg te laten drogen, is door het boven de verwarming te leggen. Dan duurt het een stuk langer totdat het hard is; ongeveer een dag.

Verven

zoutdeeg

Als het dan helemaal hard is, kun je het versieren. Dat kan met verf, stiften, steentjes… Net wat jij leuk vindt!

Brooddeeg bewaren

Als je brooddeeg over hebt, kun je het bewaren voor de volgende keer. Je doet het dan in een afgesloten zak en dat leg je in de koelkast. Voordat je het weer gebruikt, doe je er een klein beetje water bij, zodat het wat soepeler wordt. Je kunt het niet heel lang bewaren, na ongeveer een week kun je er niet zoveel meer mee.

Vond jij het vroeger ook zo leuk om te kleien met brooddeeg? En doe je dat wel eens met je kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.