diploma

De weg naar mijn diploma

Door Tiffany – Toen ik zwanger was van Roan zat ik halverwege mijn tweede studie jaar van een driejarige BBL opleiding. De zwangerschap was niet ongepland, het kwam alleen wel sneller dan we aanvankelijk hadden gedacht maar dat was prima, we hadden er goed over gepraat en we wisten hoe we het aan gingen pakken.

Mijn uitgerekende datum was 12 november 2016, dat zou met school best goed uitkomen. Ik zou dan het eerste blok van mijn laatste jaar afgemaakt hebben en vanaf dan zouden we de verdieping in gaan en dat kon ik prima oppakken na de kerstvakantie dan zou ik 5 weken school gemist hebben. Ik had al de keuze gemaakt om een stapje terug te doen van niveau 4 naar niveau 3, dit voelde voor mij beter en ik kon altijd nog een topjaar niveau 4 doen als ik daar behoefte aan zou hebben.

Alles afronden

In ons tweede jaar stonden er al 4 examens op de planning en ik zorgde ervoor dat ik deze voor de zomervakantie allemaal afgerond had. Ook de schoolopdrachten had ik allemaal ingeleverd voor de zomervakantie, zo kon ik zonder achterstand beginnen aan het laatste jaar. Ik zou in mijn verlof gewoon mijn schooldagen blijven volgen en dat gaf mij dan ook de tijd om te leren voor de pittige anatomietoets eind oktober.

Maar toen ging het allemaal mis

Donderdag 1 september was de eerste schooldag van het laatste jaar en ik zat nog te mopperen over mijn extra afspraak bij de gynaecoloog de volgende dag. Ik voelde mij prima en had echt zin om dit blok goed af te ronden. Maar zoals je kon lezen in Lieve Roan #1 liep mijn vrijdag anders dan ik had verwacht en werd ik uiteindelijk met spoed naar het WKZ overgeplaatst, en die zou ik niet zonder baby op de wereld gezet te hebben verlaten.

STRESS!

Naast alle familie en vrienden op de hoogte te hebben gebracht was zaterdag één van de eerste dingen die ik deed mijn studieloopbaan begeleider mailen om haar op de hoogte te brengen van de situatie. De mail eindigde ik met de zin: “Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor mijn studie maar wat dat is daar heb ik nog geen idee van.“ Ik zag letterlijk mijn hele toekomst in duigen vallen toen ik in dat ziekenhuisbed lag. Gelukkig stelde zij mij via de mail deels gerust en kon ik mij weer een beetje focussen op het krijgen van een baby.

En toen was daar Roan

En toen was daar op maandag 5 september Roan. Tien weken te vroeg en dinsdag hing ik aan de telefoon met mijn slb’er om haar het nieuws te brengen. We spraken af dat ik contact zou opnemen als ik daar klaar voor was.

Twee weken na de bevalling naar school

En toen ik in mijn kraamweek thuis was zonder baby, constant aan het heen en weer pendelen was tussen thuis en ziekenhuis en lichamelijk & emotioneel een wrak was, was school één van de dingen die ik maar niet los kon laten. Toen de kraamverzorgster ons huis voorgoed had verlaten zei ik tegen Martijn: Ik ga mijn slb’er mailen voor een gesprek.

De geruststellende emails vanuit werk en school waren niet genoeg om mijn hersenen rustig te krijgen. Zo gezegd zo gedaan, mijn slb’er verklaarde me voor gek maar ging akkoord met een gesprek en zo zat ik dus twee weken na de bevalling op school. Het gesprek stelde eigenlijk niet veel voor en we hadden het vooral over wat er allemaal gebeurd was en nog zou gaan gebeuren met ons en met Roan maar de woorden: Tiffany het komt goed jij gaat je diploma gewoon halen, waren genoeg om school de komende maanden uit mijn hoofd te zetten.

Weer starten

En toen was het december en ik wilde graag zoals oorspronkelijk gepland na de kerstvakantie weer starten met school dus ik nam weer contact op met mijn slb’er en een week later zat ik dit keer met Roan erbij op school. Samen maakten we een plan van aanpak en zou ik eind juni met niveau 4 mee af studeren, dit gaf mij twee maanden meer de tijd om examens af te ronden.

Die middag zat ik al met mijn laptop en Roan op de bank om verslagen te tikken en mijn klasgenoten te stalken met appjes om te vragen om hun hulp. En daar ging ik dus begin januari Roan achterlatend bij mijn schoonmoeder weer op naar school. Het was alsof ik nooit 4 maanden gemist had en ik pakte de draad weer op, elke donderdag zette ik een soort knopje in mijn hoofd om en was ik even een dagje leerling Tiffany.

Afstuderen in mei

En in maart zat ik met mijn slb’er om de tafel en we bekeken eens wat ik allemaal af had en toen zei ze ineens: “maar Tiffany als jij dit allemaal al af hebt dan kun jij gewoon mee afstuderen in mei, dat gaan we gewoon doen!” En zo geschiedde, binnen 3 weken ronde ik mijn laatste drie examens af en precies op de dag van de deadline kon ik alles inleveren.

Diploma uitreiking

En daar zat ik dan 18 mei 2017 met al mijn klasgenoten bij onze diploma uitreiking. En wat werden er mooie dingen gezegd en wat was het overweldigend en toen realiseerde ik me pas hoeveel werk ik heb verricht in een korte tijd en durfde ik een beetje trots op mezelf te zijn dat ik daar stond.

Want eerlijk is eerlijk, ik had dat zelf nooit verwacht. Eind december wilde ik gewoon stoppen, ik ga wel weer de kinderopvang in, ik ga dat nooit redden dacht ik. Maar ik redde het wel en nog wel twee maanden eerder dan gepland was en daar ben ik stiekem wel een beetje trots op.

Maar zonder het enorme vertrouwen en de steun van Martijn, mijn werk, klasgenoten en mijn slb’er had ik dat  nooit gekund dus bij deze, (ik weet dat jullie allemaal lezen) BEDANKT voor alles wat jullie voor mij gedaan hebben, zonder jullie had ik daar nooit gestaan!

Tiffany is op 5 september 2016, na een zwangerschapsduur van 30 weken, mama geworden van Roan. Roan woog maar 1025 en hij was dus naast prematuur ook dysmatuur. Na 60 dagen ziekenhuis mocht hij naar huis. Tiffany woont samen met Martijn, met wie ze twee jaar samen is. Tiffany werkt en studeert, ze werkt in de gehandicaptenzorg en ze gaat een dag in de week naar school om haar diploma te halen. Je kunt Tiffany ook volgen via haar Instagramaccount.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.