babyuitzet

De babyuitzet; wat een verwarring!

Door Mama-RiHet voelt nog als de dag van gisteren, maar inmiddels is het zeker anderhalf jaar geleden. Ik corrigeer mezelf, onze dochter is inmiddels ruim anderhalf, dus de tijd dat ik begon met het bij elkaar scharrelen van de babyuitzet is al zeker twee jaar geleden. Alweer twee jaar terug, maar ik weet het nog goed!

De babyuitzet

Bij de winkel waar we de babykamer kochten, kregen we zo’n handige babyuitzet lijst. Ideaal, dacht ik in eerste instantie. Maar helaas, de uitzetlijst van de winkel waar we andere spullen kochten, was niet hetzelfde. Heel irritant voor de perfectionist die ik ben. En om de chaos in mijn hoofd compleet te maken, kreeg ik van het kraamzorgbureau wéér een andere lijst. Dus… Deze onzekere moeder in spe, zou het allemaal heel graag goed willen doen, maar wat is nou eigenlijk goed?

Struinen…

Daarom struin ik nog wat op internet naar wat andere moeders nou écht af- en aanraden. Zij hebben tenslotte ervaring, denk ik dan. Nou papa’s en mama’s, nu wordt de verwarring pas echt compleet!

Hieronder een kleine terugblik op de voorbereiding met tien verschillende uitzetlijsten gecombineerd met mijn actuele, real-life ervaring:

  • Uiteindelijk heb ik negen maanden borstvoeding gegeven, maar toen mijn oog viel op het woord ‘borst-/zoogcompressen’ had ik werkelijk geen idee van welke onschatbare waarde deze dingen zouden zijn in de maanden die gingen volgen. Oh echt, halleluja, wat fijn dat die dingen bestaan!
  • Sommige ouders hebben nooit kruikenzakken gebruikt. Ik heb gelezen dat het volgens sommigen veel handiger is om de kruiken in een hydrofiel te rollen. Onhandig dat ik blijkbaar ben, begrijp ik niet hoe je zo’n gloeiend heet ding in een doek rolt zonder je handen te verbranden én zonder het angstige gevoel dat hij er misschien wel weer uit rolt. Laat maar, ieder zijn ding, wij gebruikten gewoon die oerdegelijke kruikenzakken.
  • De magnetronsterilisator: zeker 3 keer gebruikt, waarvan 1 keer om te kijken hoe hij werkt en 1 keer om ditzelfde aan Lars te laten zien. Simpel uitkoken in een pannetje, ik vond het net zo makkelijk.
  • Campingbedje + matras. En dit terwijl ik net heb gelezen dat je in een campingbedje beter geen extra matras kan leggen i.v.m. verstikkingsgevaar. En nu?
  • Op een van de lijsten staat zowel een buggy als een kinderwagen. Het kan aan mij liggen, maar dat leek me ietwat overbodig. Alsof het geld op mijn rug groeit, doei, dikke streep erdoor.
  • Braaf als ik ben, heb ik de genoemde ‘zinkzalf’ gekocht. Juist. Om er thuis achter te komen dat de welbekende Sudo een merknaam is en ik dus inmiddels een voorraad zinkzalf in huis heb voor 3 kinderen. Gaat gelukkig voorlopig niet over de datum.
  • Volgens de ene lijst moeten vier rompers in de kleinste maatjes genoeg zijn, volgens de ander is zes een beter idee. Je weet het ook nooit met die spuitluiers: ik neem de middenweg, vijf stuks. Blijkt dat de ene maat 50 net zo groot als een ander merk maat 62. Dat wordt dus nog een ritje naar het dorp…
  • De buikdrager, maar las ik nou net iets over ergonomisch dragen? Je weet wel de kikkerhouding, werkelijk geen idee waar het over gaat aangezien ik nog geen kinderen had. Het is maar een keuze, maar wij kozen voor een draagdoek. Drie dagen later en pas vijf keer in de knoop, ben ik gerust gesteld, internet staat vol met manieren om te knopen en zo moeilijk als het lijkt, is het eigenlijk helemaal niet.
  • Flanellen vs. hydrofiele luiers. Die flanellen luiers zijn hier nooit uit de verpakking gekomen, eerlijk gezegd heb ik nog steeds geen idee wat je er mee zou moeten. De hydrofiele doeken daarentegen, die dingen zijn hier echt niet aan te slepen. Ze zijn gelukkig te krijgen van maatje washand tot maatje tafelkleed. En nu ik eenmaal moeder ben, vraag ik me af hoe het bestaat dat ik ooit heb kunnen leven zonder die dingen!
  • Een wattenpot. Wat.. Voor watten? Recht uit de verpakking, werkte voor ons ook prima.

Wat eigenlijk mijn conclusie is, is dat die uitzetlijsten best leuk zijn, maar ook verwarrend. Zeker voor aanstaande ouders, die graag goed voorbereid willen zijn. Laat daar nou nog bij komen, dat het gebruik van producten enorm persoonlijk is. Ik heb het al een beetje door laten schemeren, maar waar de ene zweert bij een buikdrager, vonden wij een draagdoek handiger. Zo ook het uitkoken van je flesjes of het gebruiken van een magnetronsterilisator. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat is dus goed en wat niet?

Als het krijgen van een klein wondertje voor jullie is weggelegd, zullen jullie het zelf ondervinden. En weetje, alles blijft gewoon te koop, dus maak je niet te druk. Mocht je het te kort komen, kan vast iemand het voor je gaan halen. En een flinke miskoop is tegenwoordig ook zo weer doorverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.