navelstreng uitkloppen keizersnede

De navelstreng laten uitkloppen bij een keizersnede, kan dat?

Mijn derde kindje werd geboren door middel van een geplande keizersnede. Nadat ik veel positieve dingen had gelezen over het laten uitkloppen van de navelstreng, wilde ik dat graag. Maar van tevoren wist ik eigenlijk helemaal niet of dat mogelijk was. Toen ik dit in het ziekenhuis aangaf, konden ze nog niet met zekerheid zeggen of dat zou lukken. Hoe het uiteindelijk is gegaan, vertel ik je in dit artikel.

De navelstreng laten uitkloppen bij een keizersnede

Tijdens een van de laatste controles bij de gynaecoloog vertelde ik dat ik de navelstreng graag wilde laten uitkloppen. De gynaecoloog vertelde me dat dat soms mogelijk is, maar niet meer dan twee minuten. Dat is zo, omdat baby’s anders teveel afkoelen in de operatiekamer. Maar volgens haar was twee minuten ook een prima tijd om de navelstreng uit te laten kloppen, ze vertelde me dat er dan al een groot deel van het navelstrengbloed teruggestroomd is naar het kindje.

Lees ook: De navelstreng laten uitkloppen; dit is wat je moet weten

Ze vertelde me dat het niet altijd mogelijk is om de navelstreng uit te laten kloppen bij een keizersnede. Als het niet goed gaat met het kindje, zal de navelstreng sneller doorgeknipt moeten worden. Dat is trouwens bij een natuurlijke bevalling ook zo.

Speciaal verzoek

En toen was het zo ver; de dag van de keizersnede. Aan iedere arts of verpleegkundige die ik zag, vertelde ik dat ik de navelstreng graag wilde laten uitkloppen. De gynaecoloog had al gezien dat het als speciaal verzoek in mijn dossier stond. Ze zouden hun best gaan doen, maar ze konden niks beloven.

Het uitkloppen

Toen mijn dochter geboren werd, werd de navelstreng niet meteen doorgeknipt. Maar na minder dan een minuut moest dat toch gebeuren, omdat mijn dochtertje het erg benauwd had. Ze had namelijk veel vruchtwater in haar longen gekregen, waardoor ze moeite had met haar ademhaling. Dat kwam allemaal vrij snel goed, maar er moest wel even wat sneller gehandeld worden dan normaal en daarom was langer uitkloppen niet mogelijk.

De navelstreng uitstrijken

Wat ze wel hebben gedaan, is de navelstreng uitstrijken. Dat betekent dat ze het bloed wat nog in de navelstreng zat, teruggeduwd hebben naar het naveltje. Daardoor heeft haar lichaam toch nog wat meer navelstrengbloed meegekregen.

Je wensen aangeven

Als je van tevoren weet dat je een keizersnede krijgt, kun je je wensen aangeven bij de gynaecoloog. Het is niet altijd mogelijk en het verschilt ook per ziekenhuis wat er wel en niet kan. Maar over het algemeen wordt het niet standaard gedaan, dus ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

Als je in principe natuurlijk gaat bevallen, is het verstandig om toch ook even na te denken over je wensen bij een eventuele keizersnede. Want dat kan natuurlijk altijd gebeuren en op dat moment heb je waarschijnlijk geen tijd meer om daar uitgebreid over na te denken. Je kunt dit soort dingen altijd opschrijven in je bevallingsplan, zo ben je wat beter voorbereid op wat er gaat komen.

Heb jij de navelstreng uit laten kloppen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.