bakfiets normale fiets

Een normale fiets versus een bakfiets

De fiets is een erg handig vervoersmiddel als je kinderen hebt. En de meeste kinderen vinden het ook hartstikke leuk om ergens fietsend naartoe te gaan. Een veelgestelde vraag is, moet je nou kiezen voor een gewone fiets met fietszitjes, of kies je voor een bakfiets? Vandaag zet ik de voor- en nadelen op een rijtje.

Het aantal kinderen

Als je één of twee kinderen hebt, kun je ze prima met een gewone fiets vervoeren. Je kunt eventueel kiezen voor een mamafiets, zodat je wat meer ruimte hebt om op- en af te stappen. Als je een fietszitje voorop je fiets hebt, heb je namelijk wat minder ruimte.

Als je meer dan twee kinderen hebt die zelf nog niet (ver) kunnen fietsen, is een bakfiets een betere optie. In een bakfiets kunnen meestal 4 (en soms zelfs nog meer) kinderen zitten. Ook als je wel eens vriendjes en vriendinnetjes van je kind(eren) meeneemt, kan een bakfiets handiger zijn dan een gewone fiets.

De prijs

Over het algemeen is een bakfiets duurder dan een gewone fiets. Voor een nieuwe bakfiets betaal je al snel meer dan 1000 euro, zeker als je kiest voor een elektrische bakfiets. Een gewone fiets is meestal wat goedkoper.

Een baby meenemen

Baby’s mogen pas in een fietszitje als ze zelfstandig kunnen zitten. In een bakfiets kun je ze eerder meenemen, bijvoorbeeld in de maxi-cosi of in een babyschaal. En daar mogen ze al veel eerder in dan in een fietszitje!

Spullen meenemen

Als je boodschappen gaat doen, is een bakfiets ook erg handig. Je kunt er veel spullen in kwijt en je hoeft niks aan je stuur te hangen. Je hebt bijvoorbeeld vrij veel ruimte onder de bankjes en daardoor is er altijd plek voor je spullen!

Parkeren

Als je kijkt naar hoeveel ruimte de fiets inneemt, is een gewone fiets juist weer handiger. Een bakfiets neemt namelijk behoorlijk veel ruimte in. Je hebt thuis meer ruimte nodig om je fiets te stallen en ook als je ergens naartoe gaat, heb je een ruim plekje nodig.

Een dakje

Het voordeel van een bakfiets is dan weer dat er een dakje op kan. Bij slecht weer zitten je kinderen droog (maar jij zelf helaas niet) en als de zon fel schijnt, zitten ze in de schaduw.

Sturen

Een bakfiets stuurt heel anders dan een gewone fiets, zeker als je bakfiets vier wielen heeft. Daar moet je even aan wennen en daardoor ga je misschien niet meteen een eind fietsen met je bakfiets. Zelf heb ik eerst een aantal keren zonder kinderen gefietst met de bakfiets voordat ik het aandurfde om met mijn kinderen te gaan fietsen.

Elektrisch of niet?

Op een gewone fiets zonder trapondersteuning kun je prima fietsen met twee kinderen. Een bakfiets trapt een stuk zwaarder, want je neemt veel gewicht mee. Het kan wel, maar probeer maar eens met een niet-elektrische bakfiets een heuvel op te fietsen… Dat is behoorlijk zwaar!

Zowel een gewone fiets als een bakfiets heeft dus voor- en nadelen. Het ligt helemaal aan jouw wensen en jouw situatie wat het beste bij jou past. Maar wat voor fiets je ook kiest; vergeet niet om een fietsverzekering af te sluiten! Want je moet er natuurlijk niet aan denken dat je nieuwe, dure fiets wordt gestolen terwijl hij niet is verzekerd!

vmdm

6 reacties

  1. Voordat wij aan kinderen begonnen, vond ik die bakfiets maar onhandig. Mijn ouders wonen in de stad en daar fietsen ze regelmatig met brede bakfietsen tegen het verkeer in. So not handy! Ouders, please doe dit niet en hou er rekening mee dat je fiets wat breder is als je een bakfiets bestuurd. Maar nu wel zelf een kleine op komt hebben zijn we ook aan het kijken naar een bakfiets. Misschien nog wat vroeg, maar erg handig met vervoeren en ook met boodschappen doen!

  2. Een bakfiets heb ik nooit gehad, maar lijkt me best handig. Destijds waren het fietskarren die we gebruikten. Echt ideaal vond ik die niet, want je had je kinderen best een eind achter je.

  3. Alles heeft zijn voor en nadelen, en bij die fietsen dus ook haha! Bakfiets is wel super praktisch, je kan er veel mee alleen wel jammer dat ze zoveel ruimte in beslag nemen en dat ze zo prijzig zijn. Maar gelukkig bestaat er tegenwoordig ook marktplaats etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.