donkere dagen

Oh nee, de donkere dagen komen er weer aan!

Aan de ene kant vind ik de herfst en de winter best knus, maar wat ik minder fijn vind, zijn de donkere dagen. Ik merk dat ik dan minder energie heb, minder zin heb om dingen te doen en ook echt minder gedaan krijg. Vorig jaar ben ik er eens op gaan letten wat daar nou tegen helpt en ik heb een paar dingen gevonden.

Goede lampen in huis

’s Winters wordt het rond 4 uur al donker en ik vind het dan absoluut niet fijn om in een donker huis te zitten. ’s Avonds dan trouwens wel weer, als ik lekker op de bank zit. Maar overdag, nee, doe mij dan maar een lichte woonkamer! Vorig jaar heb ik onze lampen vervangen voor sterkere lampen en daardoor hebben we wat meer licht in huis als het buiten donker is. En ik vind het heerlijk!

Naar buiten gaan

Wat ook goed helpt is om lekker naar buiten te gaan. Even genieten van de frisse lucht en geloof me, daar krijg je energie van! Een lekkere wandeling doet me altijd goed. Nou moet ik zeggen dat ik er niet altijd tijd voor heb, maar toch probeer ik regelmatig buiten te komen. Ik ga bijvoorbeeld vaak lopend naar de peuterspeelzaal, dat is in totaal een wandeling van 40 minuutjes. Zo kom ik toch lekker even buiten!

Ritme

Vorig jaar, toen Nomi nog niet op school zat, hadden we minder verplichtingen. Als Nomi en Lenn niet naar de peuterspeelzaal hoefden, konden we ’s ochtends rustig aan doen. Dat klinkt fijn, en ik zag er toen best wel tegen op om iedere ochtend om 8 uur de deur uit te moeten. Maar wat bleek? Ik vind dat ritme nu juist heerlijk! En juist doordat ik het vaak ‘lekker’ rustig aandeed, had ik minder energie. Nu we wat meer een ritme hebben, heb ik meer zin om dingen te doen.

Meer daglicht in je huis

Persoonlijk vind ik natuurlijk licht fijner dan kunstlicht. Als het buiten donker is, heb je natuurlijk geen keuze. Maar als het licht is wel! Er zijn een paar manieren om meer daglicht in je huis te krijgen. De makkelijkste manier is om je gordijnen helemaal open te doen, zodat het licht naar binnen kan.

Maar je kunt ook voor andere opties kiezen. Zelf hebben wij al grote ramen, maar als je dat niet hebt, zou je kunnen kiezen voor een verbouwing. Wil je dat het daglicht binnenkomt via je plafond? Kijk dan eens naar lichtkoepels! Persoonlijk vind ik het prachtig; een lichte ruimte door een lichtkoepel. En wist je dat je ze zelfs online kunt kopen? Bijvoorbeeld via de site Bouw-handel!

Vitaminen

En als laatste; zorg ervoor dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Wist je dat heel veel mensen een vitamine D tekort hebben? Zeker in de herfst en winter ontstaat dit tekort. Dit zou je kunnen bij slikken. Ook een tekort aan vitamine B en C kunnen ervoor zorgen dat je weinig energie hebt. Wil je weten of jij een vitaminetekort hebt? Ga dan even naar je huisarts.

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.