baby warm weer

Wat doe je een baby aan met warm weer?

Een dilemma voor veel ouders: wat voor kleding doe je je baby aan als het buiten warm is? Want je wil niet dat je baby het te heet heeft, maar natuurlijk ook niet te koud. Vandaag deel ik wat richtlijnen met jullie.

Wat doe je een pasgeboren baby aan met warm weer?

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden en zal snel afkoelen. Dus ook ’s zomers doe je je baby over het algemeen een lange broek en een truitje met lange mouwen aan. Ook in de zomer doe je een baby een mutsje op, omdat baby’s veel warmte verliezen via het hoofd. Kies vooral in de zomer voor ademende stoffen, zoals katoen. Als je kindje het dan toch warm krijgt, kan hij of zij de warmte kwijt.

Twijfel je of je kindje het niet te warm of te koud heeft? Voel dan even in het nekje. Als dat lekker warm voelt, is het goed. Als het nekje koud is, is het verstandig om een laagje extra aan te doen. Als het heel warm of zweterig voelt, heeft je kindje het te warm.

Iets oudere baby’s

Voor iets oudere baby’s is het heel makkelijk: doe ze ongeveer hetzelfde aan als wat jij draagt. Ga jij in een t-shirtje naar buiten? Dan kun je je baby ook een t-shirtje aandoen. Als je naar buiten gaat en je baby ligt stil, kun je een laagje extra aandoen (bijvoorbeeld een vestje) of een dun dekentje over doen. Bij beweeglijke baby’s is dit niet nodig.

Lees ook: jezelf en je kindje koel houden

Warmte in de kinderwagen

Houd er rekening mee dat het erg warm kan worden in de kinderwagen. Zeker een zwarte kap zorgt ervoor dat de temperatuur snel kan stijgen als de kinderwagen in de zon staat. Zet je kinderwagen daarom in de schaduw en doe er zeker geen doek overheen. Een doek (ook een hydrofiele luier) over de kinderwagen, kan namelijk heel erg gevaarlijk zijn!

Pas op voor de zon

Het huidje van je baby is erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je kindje daarom altijd goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Je kunt er ook voor kiezen om de huid te bedekken met kleding. Kies op warme dagen dan voor lichte, dunne en ademende kleding. Om je kindje niet te veel laagjes aan te doen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rompertje met lange mouwen en een dun broekje. Vergeet ook het hoofdje niet; een petje of hoedje is geen overbodige luxe als de zon schijnt!

’s Nachts

Ook lastig: wat trek je je kindje ’s nachts aan als het warm weer is. In principe doe je hetzelfde aan als overdag, maar dan meet een lakentje of dunne slaapzak. Het kan prettig zijn om het raam een beetje open te zetten voor wat frisse lucht, maar leg je kindje nooit op de tocht.

Inbakeren

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat je beter niet kunt inbakeren als het warm is. Een ingebakerd kindje kan zijn of haar warmte namelijk heel moeilijk kwijt en dat kan voor een gevaarlijke situatie zorgen. Twijfel je of het te warm is om in te bakeren? Doe het dan liever niet. Better safe than sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.