brendy

Verh!p, een dubbel warm welkom!

Iets voor je eigen kindje kopen, en daarmee ook een kindje in een vluchtenlingenkamp iets geven… Hoe goed klinkt dat? Dit kan met de ‘dubbel warm welkom’ dekentjes van het kledingmerk verh!p. Vandaag vertelt Brendy haar verhaal erover. 

November 2017, locatie: Kara Tepe (vluchtelingenkamp op Lesbos)

Met een lading verh!p kleertjes in mijn tas loop ik het terrein op. Dit is het vluchtelingenkamp op Lesbos voor de meest kwetsbare mensen; veelal families met kinderen, ouderen en zieken. Alles wat ik daar zie ademt de filosofie van humane opvang, waarin de waardigheid van mensen voorop staat. Alleen al het taalgebruik: geen kamp, maar dorp en geen vluchteling, maar inwoner. Mensen wonen in een soort containerbox, geen tent. Met behulp van zonne-energie is er stroom. Ze krijgen eten uitgereikt aan de deur en hoeven daarvoor niet in rijen. Ik ben onder de indruk van de inspanningen van alle andere organisaties die hier dagelijks actief zijn om de mensen op de vlucht, na zo’n levensgevaarlijke tocht over zee, menswaardige opvang te bieden.

Ik ga op zoek naar families om de verh!p kleertjes te overhandigen. Onze missie is namelijk: elke baby verdient babykleding met een goed verhaal. Ook hier, of misschien beter: juist hier! Ik zie een Syrische vrouw zitten met een baby’tje in haar armen. Hij heeft alleen een vestje aan, verder niets, en is gewikkeld in een dekentje. Ik geef haar gauw wat kleertjes en uit dank duwt ze het jongetje in mijn armen. Ik kijk naar dit kleine prachtige mannetje, zie zijn ingevallen wangetjes. Hij is een maand oud, maar mijn dochter was zelfs bij haar geboorte voller dan hij. Opeens denk ik terug aan het moment dat ik na mijn verlof terug aan het werk ging en mijn melkproductie terugliep. Wat was ik daar verdrietig over, want ik wilde mijn dochter zeker zes maanden borstvoeding geven. Ik bedenk me dat de melkproductie van deze mevrouw ook best kan lijden onder alle stress die ze moet doorstaan en al heeft moeten doorstaan. En aan alle andere dingen die zij haar zoon wil geven, maar door de situatie niet kan geven. Ik geef het jongetje terug aan zijn mama en neem met een brok in mijn keel afscheid. Als ik de hoek om ben komen mijn tranen. Dit kan dan nog zo’n humane opvang zijn, maar wat blijft het ongelooflijk verdrietig…

verhip

Januari 2018, locatie: Rotterdam

Het verhaal hierboven is slechts één van de vele ervaringen die ik opdeed tijdens mijn bezoek aan de vluchtelingenkampen op Lesbos. Mijn naam is Brendy Boogaard, vriendin van Andy en mama van dochter Rosalie van 20 maanden oud. Ik ben de trotse oprichter van babykledingmerk verh!p. En eerlijk toegegeven: ik droomde er vroeger niet van om babykleding te maken. Ik studeerde, ging het bedrijfsleven in en bedacht toen dat ik iets concreets wil bijdragen aan de wereld. Ik koos voor de textielindustrie, een markt waarin nog veel te verbeteren valt. En daarbinnen richt ik me symbolisch op het begin: een nieuw leven dat voor het eerst met textiel in aanraking komt. Het gaat hier om baby’s en daar willen we toch alleen het allerbeste voor? En verh!p, dat kan!

Uiteraard garanderen wij eerlijke werkomstandigheden en duurzame materialen (GOTS gecertificeerd 100% biologisch katoen). Maar we gaan verder dan dat. De keten begint immers altijd bij het ontwerpen van een collectie. Wij baseren onze collecties op ons eigen onderzoek onder ruim 200 ouders. Zij vertellen ons wat babykleding comfortabel maakt voor de baby en praktisch voor hen bij het aan- en uitkleden. Onze kleertjes hebben daardoor allerlei handigheidjes, zoals meegroeiende mouwen. Wij zorgen voor de beste kwaliteit, waardoor de kleding niet tot afval hoeft te leiden. Geef het door! Aan een neefje of nichtje, een baby in je omgeving, of geef het terug aan ons. Ja, ook dat kan.

babykleding

Piepjong als verh!p is, werd het in 2017 wel bekroond met twee awards. We wonnen de Baby Innovation Green Award en de RET Aardig Onderweg Award. Die laatste prijs bestond uit een geldbedrag, waarmee we een nieuwe collectie realiseren, en daarnaast maakten we kans op de publieksprijs. Bij winst zou ik met Stichting Movement On The Ground (o.a. opgericht door Johnny de Mol) naar Lesbos gaan om volledig volgens ons ‘geef het door’ gedachtegoed onze kleertjes door te geven. Ik won de publieksprijs niet, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om niet te gaan. Ik zette een actie op touw en ging toch. Ik vroeg klanten om gebruikte verh!p pakjes aan ons terug te sturen. De steun was overweldigend. We ontvingen pakjes met geschreven briefjes erbij voor de families die het in ontvangst zouden nemen. “Dream big, little one. I wish you a life in peace.” “Worn with love, given with love.”

Mijn reis heeft onuitwisbare indruk gemaakt. In het vliegtuig terug naar Nederland bedacht ik me: blijft het hier dan bij? Nee! We hebben deze eenmalige actie daarom omgezet naar een structurele bijdrage aan baby’s op de vlucht.

Een dubbel warm welkom!

Het dekentje in onze collectie draagt de naam ‘een lekker warm welkom’. En eigenlijk is het heel simpel: een warm welkom hier, betekent een warm welkom daar. Voor elk dekentje dat jij bestelt, geven wij er eentje aan een baby op de vlucht. En we zijn verrast door de vele liefdevolle families in Nederland die hier gehoor aan geven. De eerste lading gaat in februari alweer naar Lesbos, want zeker met de winterse temperaturen kunnen de families onze dekentjes goed gebruiken.

dekentje

Heb of verwacht je zelf een kleintje, of wil je alvast wat kraamcadeautjes inslaan voor dit jaar? Dan hebben wij wel een tip 😉 Bestel ons superzachte dekentje van 100% biologisch katoen. Het heeft een ideaal formaat en is handig voor in de wagen of maxicosi, maar ook thuis in de box en natuurlijk om je kleintje gewikkeld. Dan blijf je gegarandeerd knuffelen!

Ons superzachte dekentje van 100% biologisch katoen heeft een ideaal formaat. Handig voor thuis, onderweg en in de vluchtkoffer! Eenmaal om je kleintje gewikkeld blijf je knuffelen. Samen maken we de wereld samen een stukje mooier en eerlijker. Geef het door!

Meer informatie vind je op Babyverhip.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.