eerste keer consultatiebureau

Voor de eerste keer naar het consultatiebureau; wat neem je mee en wat gaan ze doen?

Het eerste bezoekje aan het consultatiebureau is waarschijnlijk best spannend, vooral met je eerste kindje. Wat moet je nou precies meenemen? En wat gaan ze daar eigenlijk doen met je kindje? Ik vertel het je in dit artikel!

De eerste keer naar het consultatiebureau; wat moet je meenemen?

Er zijn een paar dingen die je mee moet nemen als je naar het consultatiebureau gaat. Toen ik er met mijn oudste voor het eerst naartoe ging, wist ik niet zeker of ik het juiste had meegenomen. Om die onzekerheid bij jullie weg te nemen, heb ik een lijstje gemaakt:

1. Het boekje van het consultatiebureau

Waarschijnlijk heb je tijdens het huisbezoek van de wijkverpleegkundige een boekje gekregen. Hierin staat informatie voor jou, en hier worden ook de afspraken en het gewicht en de lengte van je kindje ingeschreven. Daarom neem je deze mee naar ieder bezoekje aan het consultatiebureau.

2. Luiers en billendoekjes

Je zult altijd zien dat je kindje een vieze luier heeft als je aankomt op het consultatiebureau. Vergeet dus niet om luiers en billendoekjes mee te nemen.

3. Een omslagdoek

Als je binnenkomt, mag je je kindje gaan uitkleden. Alleen de luier laat je aan. Om ervoor te zorgen dat je kindje het niet koud krijgt, is het handig om een omslagdoek of wikkeldeken mee te nemen. Als je kindje wat groter is, kun je ook kiezen voor een badjasje. Persoonlijk vind ik dat bij jonge baby’s niet zo handig.

Wat gaat er gebeuren?

Meten en wegen

Als je binnen komt, mag je je kindje meteen uitkleden. Je geeft het boekje aan de assistente en vervolgens wordt je kindje gewogen en gemeten. Naast het gewicht en de lengte van top tot teen, wordt ook de hoofdomtrek van je baby gemeten.

Even wachten en dan naar de arts

Vervolgens wacht je totdat je aan de beurt bent. Waarschijnlijk wordt je kindje bij de eerste afspraak door de arts gezien. De arts kijkt samen met je naar de groeicurves en daarna doet de arts lichamelijk onderzoek. Hij of zij luistert naar de longen en het hartje en bekijkt onder andere de heupjes en de oogjes. Als iets niet helemaal goed lijkt te zijn, word je doorgestuurd. Vervolgens is er tijd voor vragen en dan kun je weer gaan.

Als de volgende afspraak nog niet is gepland, wordt dat gedaan door de assistente. Waarschijnlijk krijgt je kindje bij die afspraak de eerste vaccinaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.