besparen 2023

Besparen in 2023; zo doe je dat

Alles is duurder geworden en het is voor veel mensen een stuk moeilijker geworden om rond te komen. De gasprijzen zijn torenhoog, de boodschappen zijn bijna niet meer te betalen, et cetera. Om je een beetje te helpen, geef ik je in dit artikel een paar tips om toch wat te kunnen besparen dit jaar.

Gas- en stroomprijzen

Het is je vast niet ontgaan; de energieprijzen zijn ontzettend gestegen en voor sommige huishoudens is het zelfs onbetaalbaar geworden. Ik lees steeds meer verhalen van mensen die thuis echt in de kou zitten omdat ze het niet kunnen betalen om de verwarming aan te zetten. Zelf heb ik de verwarming de laatste tijd ook een stuk lager staan dan anders. Ik ga niet in de kou zitten, maar ik vind het prima om een dikkere trui aan te trekken zodat ik de verwarming niet zo hoog hoef te zetten. Vooral als ik alleen thuis ben, laat ik de verwarming zo lang mogelijk uit. Ik laat mijn kinderen uiteraard niet in de kou zitten, maar zowel zij als ik zijn inmiddels helemaal gewend aan de lagere temperatuur. Als we nu ergens binnenkomen waar het 21 graden is, ben ik geneigd om een T-shirt aan te trekken. Dus; doe warmere kleren aan, ga eventueel onder een dekentje zitten of maak een kruik warm, en daarmee bespaar je erg veel geld.

Boodschappen

Ook de boodschappen zijn een stuk duurder geworden, ik schrik regelmatig gewoon echt van de prijzen. Meer dan 4 euro voor een dozijn eieren, bijna 3 euro voor een brood… Als je me dat een jaar geleden had verteld, had ik je echt niet geloofd. Maar helaas is het nu realiteit en daarom is het verstandig om de aanbiedingen wat beter in de gaten te houden, want daarmee kun je behoorlijk besparen. Verder kun je besparen door te kiezen voor het huismerk in plaats van A-merken. Ook online boodschappen doen kan helpen, want dan kun je de prijzen makkelijker vergelijken en ook kies je wat minder snel voor impulsaankopen.

Abonnementen

Veel mensen betalen te veel voor hun abonnementen en zouden daar flink op kunnen besparen. Kijk jij bijvoorbeeld wel echt naar al je streamingsdiensten? Of kun je je iPhone 12 abonnement ergens anders goedkoper afsluiten? Het kost misschien even wat uitzoekwerk, maar het kan je maandelijks tientallen euro’s besparen.

Laat de auto wat vaker staan

De benzineprijzen zijn weer wat gedaald, maar ze zijn nog steeds behoorlijk hoog. Daarom kun je flink besparen door de auto eens wat vaker te laten staan. Breng de kinderen lopend of op de fiets naar school, ga fietsend boodschappen doen, kies voor uitjes waar je fietsend naartoe kunt in plaats van iets wat verder weg is, et cetera. Goed voor je portemonnee en bewegen is natuurlijk ook nog eens hartstikke goed voor je.

Kies voor de eco-stand

Veel apparaten hebben een eco-stand, zoals bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser, stofzuiger, televisie en föhn. Daarmee bespaar je al snel 30% energie terwijl ze net zo goed werken. In plaats van de eco-stand kun je bij je vaatwasser en je wasmachine ook kiezen voor een korter programma.

Wat doe jij dit jaar om geld te besparen?

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.