3 jaar controle consultatiebureau

De 3 jaar controle bij het consultatiebureau

Het consultatiebureau; ik kan er wel een boek over volschrijven. De ene keer ga ik er met een goed gevoel weg, de andere keer voel ik me juist zwaar gefrustreerd. Als je kind drie jaar is, ben je waarschijnlijk al een tijdje niet meer met hem of haar bij het consultatiebureau geweest, maar nu mag je weer. In dit artikel vertel ik je hoe deze controle eruit ziet.

De 3 jaar controle bij het consultatiebureau

Je kind is nu oud genoeg om goed te snappen dat jullie naar het consultatiebureau gaan. Misschien vindt hij of zij het wel heel spannend. Dan kun je je kind geruststellen, want bij deze controle gebeuren er eigenlijk niet zulke spannende dingen. Je kind krijgt geen prikjes, dus daar hoeft hij of zij zich geen zorgen over te maken.

Voorbereiden

Iets waar je even aan moet denken is de ogentest. Hier kun je je kind op voorbereiden door thuis even te oefenen. Zo kent je kind de plaatjes, en dat is natuurlijk wel handig. Sommige plaatjes zijn behoorlijk ouderwets, in sommige dingen zien kinderen totaal andere dingen… Dus van tevoren even oefenen is wel aan te raden.

Wat neem je mee?

Vergeet niet om het boekje van het consultatiebureau mee te nemen. Als het koud is, is een badjas ook handig om mee te nemen, want je kind houdt bij het consultatiebureau alleen het ondergoed aan. Als je kind nog niet zindelijk is, is het verstandig om een extra luier en billendoekjes mee te nemen.

Wat gebeurt er tijdens de controle

Eerst zal je kind gewogen en gemeten worden en vervolgens ga je in de meeste gevallen naar de verpleegkundige. Zij stelt wat vragen, bijvoorbeeld over zindelijkheid, eten en drinken, gedrag, et cetera. Natuurlijk kun je zelf ook vragen stellen.

Daarna wordt je kind lichamelijk nagekeken en hij of zij moet een paar opdrachtjes uitvoeren. Een toren bouwen, vormen in de vormenstoof doen, een rondje tekenen… Het verschilt per regio wat je kind precies moet doen. Verder kletst de verpleegkundige (of de jeugdarts) met je kind, om te horen hoe het gaat met de spraak.

De ogentest

Daarna is het tijd voor de ogentest. Je kind krijgt een bril op, waarmee één oog bedekt wordt. Er wordt getest hoe goed je kind op afstand ziet. Als je kind met beide ogen goed genoeg kan zien, dan is hij of zij geslaagd voor de ogentest. Of de ogentest niet goed ging, of heeft je kind er geen zin in, dan moet je nog een keertje terugkomen.

Vervolgens ben je klaar en ga je weer naar de huis. Vervolgens hoef je nog maar één keer met je kind naar het consultatiebureau; als je kind bijna vier jaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.