kleuter niet zindelijk

Ellen vertelt: mijn kleuter is nog niet zindelijk

Zindelijkheidstraining kan een hele uitdaging zijn. Basisscholen willen graag dat kinderen zindelijk zijn als ze in de kleuterklas komen. Als kinderen nog niet zindelijk zijn, kunnen ze zelfs geweigerd worden. Maar wat nou als het niet lukt? Ellen vertelt erover en ze is op zoek naar tips!

De eerste poging

Net drie was hij, toen ik eens wilde proberen of mijn zoon zindelijk kon worden. Hij vond het potje reuze interessant en deed er wel eens een plasje op. Hij had luierbroekjes aan zodat hij die zelf omlaag kon doen en weer omhoog. Zo kon hij zelf op het potje gaan. Hij kreeg een sticker als hij had geplast en gepoept.

Bij de eerste poging ging hij heel vaak op het potje en soms deed hij een plas. Zijn luier was ook regelmatig nat maar ik dacht, het hoort erbij. Na een paar dagen had hij er geen zin meer in en hij ging niet meer op het potje. Ik dacht dat hij er misschien toch niet helemaal aan toe was en we stopten even.

Poging 2: zonder luier

Ongeveer twee maanden later wilde ik het anders aanpakken. Ik deed hem geen luier meer om en hij mocht zelf een onderbroek uitkiezen. Het potje stond in de kamer en weer ging hij er soms op. Maar soms plaste hij gewoon in zijn onderbroek en dat kon hem niks schelen. Hij zei het niet eens… Dat ging een paar dagen zo door en ik kreeg het gevoel dat hij er gewoon niet niet klaar voor was.

Poging 8301429

Dat is misschien een beetje overdreven, maar voor mijn gevoel hebben we al duizenden pogingen gedaan. Vooral op een positieve manier met stickers plakken en andere beloningen. Maar ik ben ook wel eens boos geworden. Niks hielp, hij bleef in zijn broek plassen en het kon hem gewoon niks schelen.

Toen hij bijna naar de basisschool ging

Toen hij bijna 4 was begon de tijd te dringen. Want hij moest eigenlijk wel zindelijk zijn voordat hij naar de basisschool zou gaan. Als dat niet zo is, kunnen ze je kind zelfs weigeren. Maar wat ik ook probeerde, het lukte niet. Een luier aan, een onderbroek aan, helemaal niks aan… Belonen, cadeautjes, ijsjes, andere beloftes… Niks werkte!

Wat we wel bereikten, was dat hij niet meer in zijn broek poepte. Nadat hij een keer in zijn onderbroek had gepoept vond hij dat heel vies. Sindsdien gaat hij naar de wc om te poepen, maar hij plast nog steeds ontzettend vaak in zijn broek.

Wat de juf zei

Vlak voor zijn eerste schooldag besloot ik zijn juf te bellen. Ik wist dat het echt niet meer zou lukken om hem op tijd zindelijk te krijgen. De juf vertelde me dat dat niet hoefde te betekenen dat hij niet naar school mocht. Maar ze heeft geen tijd om kinderen te verschonen. Toen ik vertelde dat hij niet meer in zijn luier poept, vond ze het geen probleem. We spraken af dat hij een luierbroekje zou dragen op school zodat hij zelf naar de wc kan gaan, maar toch een luier om heeft. En dat hij diezelfde luier om houdt totdat ik hem van school haal, zodat de juf hem niet hoeft te verschonen.

Met een luier naar de basisschool

Toen was het zo ver, de eerste schooldag. Met luier ging hij er naartoe. Hij vond het leuk op school en juf vraagt vaak of hij moet plassen. Hij plast vaak op de wc, maar zijn is ongeveer de helft van de keren toch nat als ik hem van school haal. Ik had gehoopt dat hij geen luier meer om zou willen als hij ziet dat andere kinderen dat ook niet hebben, maar het kan hem allemaal niks schelen.

Naar de huisarts

Op advies van de juf heb ik de huisarts gebeld en we mochten langskomen. Ze hebben urine onderzocht en dat was allemaal goed. Omdat hij nu ongeveer de helft van de keren een droge luier heeft na school en omdat mijn zoon niet zijn best doet om zindelijk te worden, wil de huisarts het nog even afwachten. We gaan over twee maanden weer naar de huisarts en als het dan nog niet beter gaat, stuurt hij ons door naar het ziekenhuis.

Ik vind het best vervelend dat mijn zoon nog steeds niet zindelijk is. Daarom ben ik op zoek naar tips en ik zou het heel fijn vinden als jullie die met mij delen!

Wil jij ook je verhaal met ons delen? Stuur dan een mailtje naar malou@voormamasdoormamas.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.