peuter komst broertje

Hoe bereid je je peuter voor op de komst van een broertje of zusje?

Het kan voor een peuter best lastig zijn om te begrijpen dat je zwanger bent en dat hij of zij een broertje of zusje gaat krijgen. Vooral voor tweejarigen kan het allemaal best ingewikkeld zijn. Daarom heb ik vandaag wat tips voor jullie om je peuter voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje.

1. Leef je in

Als je tegen je peuter zegt dat je zwanger bent, is de kans groot dat hij of zij daar niks van begrijpt. Leef je dus eerst zoveel mogelijk in in de belevingswereld van je kind en bedenk goed hoe je gaat uitleggen dat je zwanger bent, en dat je peuter een broertje of zusje krijgt.

2. Vertel dat je zwanger bent

Het woord ‘zwanger’ kan dus lastig te begrijpen zijn. Zelf heb ik aan mijn kinderen verteld dat er een baby in mijn buik zat, zodat ze er een beetje een beeld bij kregen. Kinderen zijn beelddenkers, en op die manier worden dingen wat duidelijker voor ze.

3. Beantwoord vragen

De kans is groot dat je peuter vragen gaat stellen. Vragen die ik kreeg waren ‘Maar waar is de baby dan?’, ‘Waarom heb je dan geen dikke buik’ (ik was 11 weken zwanger toen ik het vertelde), en natuurlijk ‘Hoe is die baby daar dan ingekomen’. Het kan dus handig zijn om van tevoren even te bedenken hoe je daar antwoord op gaat geven.

4. Neem ze mee

Als een peuter de baby op een echo ziet, kan het opeens beter te begrijpen zijn. Ik nam mijn kinderen mee naar de geslachtsbepaling. Ze wisten toen dat de ‘dokter’ zou gaan kijken of de baby een jongen of een meisje is. Mijn driejarige peuter was helemaal enthousiast en zij zeker te weten dat ze een zusje zou krijgen (wat ook bleek te kloppen). Ze zat bij mijn man op schoot en we hadden het geluk dat we een hele leuke echoscopiste hadden, die precies aan mijn peuter uitlegde wat ze allemaal zag. Mijn tweejarige peuter vond het minder interessant, hij ging lekker zitten spelen.

5. Samen shoppen

Shoppen voor de baby is natuurlijk hartstikke leuk en dat vonden mijn peuters ook! Om ze er zoveel mogelijk bij te betrekken, mochten ze wel eens wat spulletjes uitzoeken voor de baby. Mijn driejarige koos een shirtje uit met eenhoorns en knalroze sokjes. Mijn zoontje van twee koos een pyjamaatje uit en daar was hij helemaal trots op!

6. Vertel erover

Eén van de belangrijkste dingen bij de voorbereiding is om het leuk te houden. Dus zeg geen dingen als ‘Als de baby er straks is, mogen jullie geen lawaai maken, want dan wordt ze wakker’. Maar vertel over de leuke dingen. Mijn peuters oefenden met een pop hoe ze een baby op schoot konden houden. We kozen samen uit welk boxkleed er als eerste in de box kwam te liggen, welk beddengoed we zouden gebruiken, et cetera.

Bereid je peuter ook voor op het feit dat je druk gaat zijn met de baby. Probeer dat ook positief te houden, door bijvoorbeeld te vertellen dat ze mogen helpen. Wat mijn peuters ook erg leuk vonden, was dat ik vertelde dat ik regelmatig op de bank zou zitten om de baby te voeden. Dat leek ze hartstikke gezellig en toen hun zusje er eenmaal was, vonden ze dat nog steeds erg leuk!

Hoe heb jij je peuter voorbereid op de komst van een broertje of zusje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.