13 weken echo

13 weken echo voor alle zwangere vrouwen!

Gisteren is bekend geworden dat de 13 weken echo voor alle zwangere vrouwen standaard zal worden aangeboden. Deze echo komt bovenop de al bestaande standaard echo’s en je hoeft er niks voor te betalen! Helaas moeten we nog wel even wachten op deze echo.

Welke echo’s zijn nu standaard?

Momenteel krijgt iedere zwangere vrouw een termijnecho en de 20 weken echo aangeboden. De termijnecho wordt tussen de 10 en 12 weken uitgevoerd en hiermee wordt de precieze zwangerschapsduur vastgesteld. Aan de hand daarvan wordt de uitgerekende datum bepaald.

13 weken echo

De 13 weken echo wordt ingevoerd omdat er bij deze echo al ernstige afwijkingen kunnen worden opgespoord bij het ongeboren kindje. De gezondheidsraad wil deze echo al sinds 2016 invoeren, maar nu is het eindelijk zover.

2020

Of nou ja, het is nog helemaal niet zo ver, maar het is nu wel zeker dat het gaat gebeuren. Terwijl het eerst de bedoeling leek te zijn dat de echo begin 2020 ingevoerd zou worden, bleek dat niet haalbaar te zijn. De echo wordt nu waarschijnlijk vanaf eind 2020 aangeboden aan alle zwangere vrouwen.

Onderzoekssetting

In eerste instantie zal de echo worden aangeboden in een onderzoekssetting. Staatssecretaris Blokhuis wil dat de kosten van het onderzoek aanvaardbaar blijven en dat andere geboortezorg hier niet onder hoeft te leiden. Ook is er meer deskundigheid nodig om deze echo’s goed te kunnen uitvoeren en in deze opleiding gaat veel tijd zitten.

Verandering in de 20 weken echo

Ook gaat er wat veranderen bij de 20 weken echo. Deze wordt namelijk vervroegd en hij wordt bij voorkeur uitgevoerd in de 19e week. Dat geeft ouders meer tijd om beslissingen te nemen bij een slechte uitslag. Een abortus mag namelijk uitgevoerd worden tot de 24e week.

Wat vind jij van deze verandering?

Bron informatie: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.