20 weken echo

De 20 weken echo, hoe gaat dat eigenlijk?

De 20 weken echo zal voor veel (aanstaande) ouders één van de spannendste echo’s zijn. De baby wordt van top tot teen bekeken en hopelijk krijg je aan het einde van de echo goed nieuws. Maar waar kijken ze eigenlijk allemaal naar? Vandaag vertel ik je er meer over.

Kiezen voor de 20 weken echo

Het is niet verplicht om een 20 weken echo uit te laten voeren. Van tevoren zal je verloskundige of gynaecoloog je informatie geven over de 20 weken echo en waarschijnlijk zul je informatiefolders meekrijgen. Vervolgens kun je zelf kiezen of je het wel of niet wil. De meeste zwangere vrouwen kiezen ervoor om wel een 20 weken echo uit te laten voeren.

Waar kijken ze allemaal naar?

Als je ongeveer 20 weken zwanger bent (joh!) vindt de 20 weken echo plaats. De baby wordt van top tot teen bekeken. Ze kijken naar het schedel, de hersenen, de maag, de buikwand, het ruggetje, de blaas, de nieren, de armen, de benen en de voeten. Afwijkingen die ze kunnen vinden zijn bijvoorbeeld een hartafwijking, een open rug, een open schedel, een waterhoofd of klompvoeten.

Meestal vertelt de echoscopist tijdens het onderzoek precies waar ze naar kijkt en wat ze ziet. Per deel van het lichaam wordt je vertelt of het er wel of niet goed uitziet. Als er niks verteld wordt, mag je er natuurlijk altijd om vragen.

Wat als er een afwijking wordt gevonden?

Als de echoscopist een afwijking vindt of als er wordt getwijfeld of het er goed uitziet, wordt je doorgestuurd. Je krijgt dan een vervolgonderzoek. Ook wordt er contact opgenomen met je verloskundige of gynaecoloog zodat hij of zij op de hoogte is.

Hoe betrouwbaar is de 20 weken echo?

Tijdens de 20 weken echo kun je veel zien, maar niet alles. Een goede uitslag van de 20 weken echo geeft dus geen garantie op een gezonde baby. Tijdens de 20 weken echo kan de echoscopist bijvoorbeeld niet zien of je kind blind of doof is. Ook het syndroom van down wordt niet altijd gevonden.

Geslachtsbepaling

Tijdens de 20-wekenecho kan de echoscopiste meestal het geslacht van je baby zien. Als je het wil weten, zal de echoscopist het je vertellen. Of misschien weet je het al doordat je al eerder een geslachtsbepaling hebt laten doen en wil je het nog even bevestigd hebben? De meeste echoscopisten zullen het geen probleem vinden om er nog even naar te kijken.

Wordt het vergoed?

Je hoeft de 20 weken echo niet zelf te betalen, dit wordt namelijk vergoed vanuit je basispakket. Ook eventuele vervolgonderzoeken worden vergoed. De 20 weken echo kost je ook geen eigen risico.

Heb jij een 20 weken echo laten uitvoeren?

Een reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over het maken van een 20 weken echo. Een vriendin van mij is zwanger en heeft nog veel vragen over echo’s. Ik ga haar dit artikel in ieder geval doorsturen. Hopelijk weten we dan ook wat het geslacht is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.