maat 50 of 56

Maat 44, 50 of 56, welke maat moet je nou kopen voor je baby?

Een vraag die erg vaak gesteld wordt door zwangere vrouwen is ‘welke maat moet ik kopen voor mijn baby?’. Een goede vraag, die ik zelf ook regelmatig gesteld heb. Tijdens mijn eerste zwangerschap, maar ook weer tijdens mijn tweede zwangerschap toen mijn zoontje vrij groot geschat werd. Vandaag ga ik proberen om antwoord te geven op deze vraag.

Hoe groot is een pasgeboren baby?

Het gemiddelde geboortegewicht van een meisje is 3300 gram en dat van een jongen is ongeveer 3400 gram. De gemiddelde lengte van meisjes is 49,4 cm en dat van jongens precies 50 centimeter.

Welke maat heb je dan nodig?

De maten staan voor het aantal centimeters van je baby. Maat 50 is dus bedoeld voor baby’s die ongeveer 50 centimeter lang zijn. Een gemiddelde baby past over het algemeen dus goed in maatje 50.

Maatje 44

Officieel is maat 44 een prematurenmaat, maar ook baby’s die wat kleiner zijn dan gemiddeld passen hierin. Of het nodig is om maat 44 te kopen is aan jou. Als maat 50 eigenlijk nog iets te groot is, kun je de mouwtjes natuurlijk ook omslaan. Als je kindje boven de 3 kilo weegt, zal maat 50 waarschijnlijk wel passen. Kindjes met een lager geboortegewicht zullen het beste in maat 44 passen.

Of meteen maat 56?

Veel mensen slaan maat 50 over, omdat niet alle pasgeboren baby’s erin passen en als dat wel zo is, zijn ze er vaak snel weer uitgegroeid. Daar is natuurlijk wel wat voor te zeggen. Zelf had ik voor mijn zoontje eigenlijk helemaal geen kleertjes in maat 50 nodig. Hij woog bij zijn geboorte 4200 gram en hij paste nog net in maat 50.

Hoe lang past een baby in maat 50?

Twee weken later was dit maatje echt te klein en gingen we over op maat 56. Mijn dochter woog bij haar geboorte 3600 gram en maat 50 zat haar als gegoten. Zij ging na een week of 6 pas over naar maat 56, toen woog ze ongeveer 4,5 kilo. Uit mijn eigen ervaring blijkt dus dat kindjes tot ongeveer 4,5 kilo in maat 50 passen. Mijn kinderen waren toen 2 en 6 weken, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per kindje.

Dus, wat moet je nou kopen?

Wordt je kindje kleiner dan 3 kilo geschat? Dan zal maat 44 waarschijnlijk het mooiste staan. Tussen de 3 kilo en 4,5 kilo zal maat 50 passen. En als je baby groter wordt geschat dan 4,5 kilo, dan is de kans groot dat maat 50 meteen al te klein is.

Welke maat had jouw kindje bij de geboorte? En welke maat droeg hij of zij?

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.