Gele vlekken in witte babykleding – hoe krijg je ze eruit?

Je kent het vast wel. Je baby heeft schattige witte kleertjes aan en binnen no time zitten er gele vlekken in. Vlekken van melk, poep, spuug, et cetera. In de wasmachine gaan ze er vaak niet uit en misschien heb je daarom wel eens wat weggegooid. Zonde, want je kunt ze er absoluut weer uitkrijgen, en wel op een hele makkelijke manier!

Gele vlekken in witte babykleding

Meestal krijg je de vlekken er niet uit als je de kleding op de normale manier wast. Zonde van de kleertjes, maar gooi ze voortaan niet meer weg!

De beste oplossing; de zon!

De beste en ook meteen de meest goedkope oplossing is om de kleertjes in de zon te laten drogen. Was ze zoals je de kleertjes altijd wast en hang ze daarna in de zon om ze te laten drogen. Zonlicht heeft een blekende werking en na een paar uurtjes in de zon zullen de vlekken waarschijnlijk al verdwenen zijn. Zijn ze nog niet helemaal weg? Hang ze de volgende dag dan gewoon weer in de zon.

Andere oplossingen

Helaas schijnt de zon niet altijd. Maar wist je dat zonlicht ook door de wolken heen een blekende werking heeft? Het werkt niet zo goed als direct zonlicht, maar de gele vlekken zullen toch minder worden. En je kunt de kleren zelfs achter het raam laten bleken door de zon. Gaan de vlekken er toch niet (helemaal) uit? Dan zijn er ook andere dingen die je kunt proberen.

Heet wassen

Het is algemeen bekend dat vlekken er beter uitgaan als je je wasmachine op een hogere temperatuur zet. Maar let op; niet alle babykleertjes kunnen er tegen. Vaak kunnen rompers wel tegen een temperatuur van 60 graden. Je kunt de witte kleertjes dan op 60 graden wassen met een wit wasmiddel.

Vanish

Je hebt vast wel een pot Vanish (of een ander merk) in huis. Maak een emmertje met warm water, doe er een schepje Vanish in en laat de kleertjes een paar uur weken. Was de daarna op je normale manier (en doe er eventueel nog een schepje Vanish bij).

Een vaatwastablet

Vaatwasblokjes zijn perfect om je wasmachine mee te reinigen (je doet dan een vaatwastablet in je wasmachine en zet de temperatuur op de hoogste stand), maar je kunt er ook goed vlekken mee verwijderen. Doe een vaatwastablet bij je vuile was en je zult zien dat het er mooi schoon uitkomt!

Azijn

Je moet wel tegen de geur kunnen, maar natuurazijn is een hele goed vlekkenverwijderaar. Vul een emmer met warm water en doe er een scheutje azijn bij. Laat het een paar uurtjes weken en was de kleertjes daarna in de wasmachine.

Bleken met citroen

Net als de zon heeft citroen ook een blekende werking. Je kunt wat citroenzuur bij je was in de wasmachine doen of je kunt een schijfje citroen in een emmer water doen en daar je was in laten weken. Een minuutje of 10 is genoeg.

Gewone bleek

En als de andere opties niet werken, kun je altijd nog gewone bleek proberen. Je kunt je kleding erin laten weken of je doet een scheutje bleek in je wasmachine. Houd er wel rekening mee dat bleek een hele sterke werking heeft.

Let op:

Je wil je kleding natuurlijk niet verpesten, dus doe er voorzichtig mee. Denk eraan dat tere kleding niet tegen alle bovengenoemde middelen kan. En houd er ook rekening mee dat ook de andere kleuren in je kleding gebleekt worden. Gebruik je een bleekmiddel in je wasmachine? Houd er dan rekening mee dat er resten achter kunnen blijven en daardoor kan de kleding tijdens je volgende wasbeurt ook gebleekt worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.