navelstreng uitkloppen

De navelstreng laten uitkloppen; dit is wat je moet weten

Misschien denk je nu, ‘wat is dat nou weer voor iets zweverigs?’. Maar het laten uitkloppen van de navelstreng heeft ontzettend veel voordelen. Steeds meer verloskundigen en gynaecologen doen het al standaard, en als dat niet zo is kun je er vaak zelf voor kiezen. Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over het laten uitkloppen van de navelstreng.

30% van het bloed van je baby

Na de geboorte zit er nog ongeveer 30% bloed van je baby in de placenta (bij te vroeg geboren kindjes is dit vaak nog meer). Dat is best veel, 30%! Als je de navelstreng meteen doorknipt, komt dit bloed niet meer bij je kindje. Laat je de navelstreng even uitkloppen, dan heeft het bloed nog tijd om bij je kindje te komen.

Zuurstof, ijzer, rode bloedcellen en voedingsstoffen

Via die 30% bloed krijgt je kindje nog zuurstof, ijzer, rode bloedcellen en verschillende voedingsstoffen. Dat is allemaal erg goed voor de start van je baby. Als je kindje het extra ijzer binnenkrijgt is de kans op bloedarmoede bijvoorbeeld veel kleiner.

Stamcellen

Er is nog steeds weinig bekend over de werking van stamcellen, maar de geleerden zijn het er over eens dat stamcellen erg belangrijk zijn. Als je de navelstreng laat uitkloppen, krijgt je baby zijn of haar eigen stamcellen binnen via de navelstreng. Houd er wel rekening mee dat het dan niet meer mogelijk is om de stamcellen te doneren.

Hoe lang wachten met het doorknippen?

Het woord ‘uitkloppen’ zegt het eigenlijk al; je wacht met het doorknippen van de navelstreng totdat je de hartslag niet meer ziet kloppen in de navelstreng. Dit duurt meestal ongeveer 2 a 3 minuten. Daarna heeft de placenta geen functie meer. Je kunt ervoor kiezen om de navelstreng dan door te knippen, maar je kunt ook de natuur haar gang laten gaan. Dan laat je de navelstreng en ook de placenta aan je kindje vast zitten en je wacht totdat de navelstreng vanzelf loslaat, wat ongeveer een week duurt. Dit heet een lotusgeboorte.

Niet altijd mogelijk

Als het niet goed gaat met je kindje, is het niet altijd mogelijk om de navelstreng te laten uitkloppen. Soms moet er namelijk heel snel gehandeld worden. Ook is het na een keizersnede niet in alle ziekenhuizen mogelijk om te wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt. Wil je weten of dit in jouw ziekenhuis mogelijk is? Vraag het dan aan je gynaecoloog.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.