cadeautjes nodig

Het cadeautjes dilemma; is het eigenlijk wel echt nodig?

Door Loukie – De winkels liggen weer vol met cadeaus, want de gezelligste tijd van het jaar komt er weer aan. Sinterklaas, Kerstmis noem maar op, ik houd ervan! Lekker eten, samen zijn, koken en genieten. Maar daarom worden we ook weer overspoeld met folders en de reclame op tv is behoorlijk gericht op speelgoed. Onze oudste is helemaal gek van Sinterklaas en constant bezig met wat hij wil en wanneer de goede man eindelijk aankomt in Nederland. En wat hij nu in Spanje aan het doen is maar daar heb ik helaas geen antwoord op.

Sinterklaas en verjaardag

Wij hebben de ‘pech’ dat de kleine draak ook nog eens jarig is in december en vanwege de enorme verwennerij waar haar broer mee te maken heeft gehad is het huis bijna vol. Wat koop je voor een kindje die twee wordt en waarvan haar grotere broer eigenlijk alles al heeft gekregen?

Materiële zaken als beloning

Eigenlijk wil ik niet dat mijn kinderen leren dat materiële zaken een beloning zijn. Dat je gelukkig wordt van spullen krijgen of hebben, tijdens mijn depressie dacht ik dat namelijk ook en het is gewoon niet waar. De feestdagen draaien voor kinderen meer om de cadeaus dan de gezelligheid en het bij elkaar zijn, tijd voor elkaar hebben. Het is natuurlijk logisch dat zij dat nog niet zo weten te waarderen, al is naar opa en oma gaan altijd één groot feest. En een klein cadeautje kan geen kwaad, maar én de Sint én met kerst én een verjaardag? Waar houdt het op?

Nieuw en tweedehands

Als ik bij mijn vrijwilligerswerk kijk hoe veel spullen er worden gedoneerd die nog hartstikke mooi en goed zijn kan ik echt wel concluderen dat we meer dan genoeg spullen hebben in Nederland. Er zijn meer dan genoeg mensen die het kunnen gebruiken, helaas, maar als je afstand kan doen van goede spullen omdat ze vervangen zijn, zijn er echt veel spullen. Voor mijn Sinterklaasmiddag voor minima heb ik wel bewust gekozen voor nieuwe cadeaus in plaats van tweedehands omdat de meeste kinderen bij de minima meer gebruikte spullen en kleding krijgen dan nieuw. Dus ik wil ze verwennen met nieuwe dingen. Maar soms denk ik welk signaal geef je daarmee af?

Dus eigenlijk vraag ik me af, waar komt het vandaan dat we spullen geven op verjaardagen en feestdagen? Of om wat te vieren of speciaal te maken. Zelf heb ik nu liever een uitje om iets te vieren, een lunch met een vriendin, een dagje sauna of naar de musical met mijn moeder. Ik ben echt niet de enige moeder die haar kinderen cadeautjes hebben gaf als beloning, of wel?! De zindelijkheidstraining alleen al was een klein fortuin waard.

Dilemma’s

Los van het stukje kinderen blij maken met spullen probeer ik uit het oogpunt van duurzaamheid af en toe op Marktplaats te kijken of ik daar niet kan vinden wat ik zocht. Soms valt dat dan weer tegen of vragen ze alsnog de hoofdprijs waardoor ik weer neig om iets nieuws te kopen. Het blijft lastig want ik vind het ook niet eerlijk dat de jongste niets meer krijgt omdat ik die les geleerd heb bij de eerste. Dilemma’s, dilemma’s.

Hoe gaan jullie om met de overvloed van spullen en cadeaus?

Een reactie

  1. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat volgend jaar gaat als ons jongetje geboren is. Ik weet echt nog niet hoe we alles gaan vormgeven wat betreft de feestdagen. Hij zal geboren worden in januari dus dat is allemaal lekker dicht op elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.