gbs bacterie testen

GBS bacterie, waarom laten we niet iedereen testen?

Door Laurie – Deze foto werd gemaakt op de ECMO afdeling van de Neonatale Intensive Care Unit in het Radboud in Nijmegen. Dit is wat GBS (Groep B streptokokken) kan doen.. Een bacterie waar 20% van de vrouwen draagster van is, vaak zonder het zelf te weten. Want zwangere vrouwen worden in Nederland niet getest op GBS.

GBS infectie

1 op de 1000 baby’s krijgen te maken met een GBS infectie. Er worden in Nederland 470 kinderen per dag geboren, dus dit zijn 3 a 4 baby’s per week. Toch toevallig dat er naast ons al 4 andere kinderen in onze directe omgeving ook een GBS infectie gehad hebben direct na de geboorte. Baby’s met een ernstige infectie kunnen bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of longontsteking krijgen met alle gevolgen van dien. Veel moeders hebben vaak blaasontsteking in de zwangerschap en kunnen een infectie of kraamvrouwenkoorts krijgen na de bevalling.

In de ergste gevallen is het een combi van dingen. Onze zoon lag hier met bloedvergiftiging en een longontsteking op de ECMO. Een hart-longmachine die je kunstmatig in leven houd. 11 infuuspompjes naast zijn bed en een lading medicatie waar hij naast de infectie ook zou kunnen bezwijken. Maar als we niks deden waren we hem sowieso kwijt. Alsof dat niet genoeg was heeft hij ook nog een hersenbloeding gehad en bleek hij gaatjes in zijn hart te hebben, waardoor er een verkeerde flow van zijn hart naar zijn longen ontstond. De kans dat hij het zou halen was klein, erg klein…

Maar hij overwon! Alleen wist ik dat 4 jaar geleden op deze foto nog niet…

De gevolgen van GBS

Toen hij uit de coma kwam was hij zwaar verslaafd aan morfine. Hoe zielig, een pasgeboren baby’tje met afkickverschijnselen. Het drinken pakte hij niet op en hij heeft thuis nog een jaar sondevoeding gehad. Zijn longen, en ogen zijn beschadigd door de gevolgen van GBS. Alles bij elkaar heeft het meer dan een miljoen gekost om hem beter te maken. En dan zal hij niet de enige zijn die dit doormaakt. Ik weet dat het niet 100% uit te sluiten is, maar het scheelt zeker de helft van de ziekenhuisopnames en al het leed.

Kunnen we van dat geld niet gewoon zwangere vrouwen testen op GBS net zo als in andere landen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.