genieten

Genieten

Door Nadine – Genieten. Wat een lastig woord. Niet om uit te spreken, of te schrijven, maar soms wel om te doen. Mensen zeggen het ook best vaak tegen je. Je moet genieten van je vakantie, van je succes(jes), van je weekend. Van alles. Zo ook van zwanger zijn en je kinderen. Toen ik zwanger was, zei men: “Geniet er maar van, want als ze er eenmaal is, dan is het over met de rust”. En sinds ze er is, zegt men: “Geniet er maar van, want de tijd gaat zo snel”.

Geniet er maar van

Dat “geniet er maar van” is vaak goedbedoeld, en eerlijk gezegd roep ik dat ook wel eens tegen iemand. Maar je kunt er weinig mee, met name als het over zwangerschap of kinderen gaat.

Ten eerste, niet alle zwangerschappen zijn om van te genieten. Daar kan ik over meepraten. En ook als ze dat wel zijn, weet je heus wel dat het hard werken wordt erna. Maar om nou te zeggen dat je daarna geen rust meer hebt?

Daarnaast geniet ik me een ongeluk van ons kind, maar de tijd gaat alsnog zo snel als het licht.

Dat “geniet er maar van” voelt dus best een beetje dubbel, omdat er na dat “van” vaak een minder fijne reden achteraan komt.

Toch zit er een kern van waarheid in “geniet er maar van”. Dat genieten is namelijk altijd maar een kort moment van ultiem geluksgevoel, het besef dat je een gelukkig en gezegend mens bent. Meestal heb je die momenten van realisatie niet heel vaak, waardoor het bijzonder blijft.

Moeten genieten

Al heel ver voordat ik zwanger was, vanaf jongs af aan eigenlijk al, voelde ik soms een beetje druk wanneer ik iets bijzonders ging doen of meemaakte. “Nu moet ik genieten, want dit doe ik misschien nooit meer”; dat soort gedachten. Dat soort ‘moeten’ is niet goed, dan werkt het niet.

Gelukkig heb ik daarentegen ook veel momenten gehad waarop ik relaxed en onbewust gelukzalig glimlachte en mezelf een geluksvogeltje vond. Van bijzondere, mooie uitzichten op één van onze rondreizen genoot ik bijvoorbeeld, of toen ik afstudeerde en de assessoren vol lof waren (ik was toen niet alleen gelukkig, maar stiekem ook trots). Zo zijn er wel meer grote en kleine ervaringen.

Je zou kunnen zeggen dat je onbewust bewust moet genieten, want dat is essentieel voor je geluksgevoel en het zorgt dat je mooie herinneringen hebt aan bijzondere momenten in je leven.

Tijdens m’n zwangerschap voelde ik de druk van het moeten genieten ook een beetje; je bent tenslotte “maar” negen maanden zwanger en dat op zich ook niet vele malen in je leven. Daarom was ik me heel bewust van de eerste echo, de hartslag horen, alle andere echo’s, het schoppen, het voelen draaien… stuk voor stuk mooie, unieke momenten. Juist omdat de tijd relatief kort is, en je veel nieuwe en heel bijzondere dingen meemaakt, wil je alles optimaal beleven. Dan ben je bewust aan het genieten en dat kan voor wat druk zorgen, omdat je je er bewust van bent en het jezelf daardoor oplegt. Eigenlijk kun je dus alles beter in alle rust over je heen laten komen.

Stop de tijd

Op sommige momenten zou je net als ik misschien graag de tijd even stil zetten. Dat is voor mij het moment waarop ik aan het genieten ben. Het valt me op dat ik tegenwoordig de tijd eigenlijk constant wil stil zetten. Sinds ons kindje er is, wil ik gewoon altijd de controle over de pauzeknop op die denkbeeldige klok.

Ken je dat? Dat je dat zo graag zou willen, dat je er soms tranen van in je ogen krijgt? De geluksmomenten lijken haast aaneengesloten, zoveel valt er te genieten van haar. En elke keer kan ze of doet ze wel weer iets anders, waardoor je hardop moet lachen en denkt: wat ben je leuk/lief/grappig/mooi/vul maar in. Of je bent tot een compleet weekdier verworden en pinkt op zulke genietmomentjes een traantje (of vijf) weg.

Tja. Logisch ook wel, dit. Je kinderen vormen nu eenmaal de belangrijkste planeet van je universum. Had ik nooit gedacht hoor, want daar was ik te nuchter voor. Plus, kinderen zijn er nu eenmaal op gebouwd om snel te groot te worden. Verander je niks aan. En dan is de mijne pas bijna negen maanden… ik kan me ineens veel beter in de ouders van grote kinderen verplaatsen.

Dus, ja, diepe (tikje melancholische) zucht, het is waar: “Geniet er maar van, want het gaat zo snel”. Kan iemand even een stopknop uitvinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.