droge ogen zwangerschap

Last van droge ogen? Zwangerschap of de overgang kan de boosdoener zijn

Dat ons lichaam gedurende ons hele leven beïnvloed wordt door hormonen, is algemeen bekend. Maar sta je weleens stil bij het feit dat hormonen ook invloed hebben op de gezondheid van onze ogen? Hormonen kunnen namelijk verschillende klachten veroorzaken, waaronder droge ogen. Hoog tijd om een diepere blik te werpen op onze ogen en de impact van hormonen.

Onze ogen en zicht ontwikkelen zich gedurende onze levenscyclus. Een leesbril die veel mensen op den duur nodig hebben is hiervan een voorbeeld. Externe en interne factoren hebben invloed op onze ogen. Hormonen spelen daarbij ook een rol, maar er wordt nog weinig gesproken over de effecten van hormonen op de ooggezondheid.

Oestrogeen & testosteron

Farah Amara, optometrist bij Specsavers, vertelt: “Hormonen hebben wel degelijk invloed op onze ogen. Oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, beïnvloedt hoe flexibel de oogstructuren zijn. En wanneer je oestrogeenniveau verandert, kun je last krijgen van droge ogen. Testosteron, een mannelijk hormoon, kan ook de productie van traanvocht beïnvloeden en droge ogen veroorzaken.” Volgens een onderzoek in opdracht van Specsavers heeft bijna één derde van de mensen tussen 45 en 64 jaar last van droge ogen. Dus wees gerust, het komt vaker voor dan je misschien denkt.

Cortisol

Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, zorgt op zijn beurt weer voor een verhoogd risico op oogaandoeningen. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon kan de oogdruk verhogen. Dit verhoogt het risico op oogaandoeningen. Als je langdurig veel stress hebt, kan dat problemen veroorzaken, zoals beschadiging aan je netvlies of zelfs glaucoom. Daarom is het belangrijk om regelmatig een ooggezondheidsonderzoek te laten doen,” aldus Amara.

Hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er veel hormonale en fysiologische veranderingen plaats in het lichaam die ook de gezondheid van het oog kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende veranderingen zijn droge ogen en veranderingen in het zicht.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen een verminderd zicht, vooral op afstand. Dit komt door veranderingen in het hoornvlies. Vocht hoopt zich op in het hoornvlies, waardoor het dikker wordt. Het zicht wordt meestal na de zwangerschap weer normaal. Daarom is het geen goed idee om een nieuwe bril aan te schaffen totdat je lichaam en hormonen weer zijn hersteld,” aldus Farah.

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de samenstelling van het traanvocht beïnvloeden en de afscheiding ervan in de buitenste, vette lagen verminderen. Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap moeilijk fel licht verdragen.

In de overgang, hou een oogje in het zeil

Opvliegers, stemmingswisselingen en concentratieproblemen worden veel besproken, maar de effecten van de overgang op de ooggezondheid van vrouwen zijn veel minder bekend. De overgang en de daarmee gepaard gaande veranderingen in de hormoonproductie veroorzaken veel verschillende veranderingen in het lichaam.

Amara vertelt: “Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af en dat kan gevolgen hebben voor je ogen. Een van de meest voorkomende oogklachten tijdens de overgang is een verminderde productie van traanvocht. Dit kan leiden tot droge ogen, gevoeligheid voor licht en wazig zicht. Daarnaast kan tijdens de overgang ook de oogdruk stijgen. Daarom is het belangrijk regelmatig de gezondheid van je ogen te laten checken. Zo kunnen mogelijke oogaandoeningen, zoals droge ogen, opgespoord worden. Het is altijd verstandig om aan je opticien te laten weten als je last hebt van droge ogen of andere aandoeningen. Dan kan er naar een oplossing worden gezocht.

Hou je ogen gezond

  • Gebruik de juiste soort oogdruppels en gels. Vraag altijd om advies van jouw opticien.
  • Bescherm je ogen tegen wind en droge lucht door een zonnebril of bril te dragen.
  • Draag minder vaak contactlenzen of doe ze eerder uit. Kies hierbij voor hoogwaardige en hydraterende contactlenzen en gebruik alleen oogdruppels die ook geschikt zijn bij contactlenzen.
  • Voeding heeft invloed: omega-3 vetzuren kunnen bijvoorbeeld de symptomen van droge ogen verlichten.

Droge ogen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Specsavers geeft verschillende tips:
Laat regelmatig je ogen en de gezondheid van je ogen checken. Een ooggezondheidsonderzoek kan veranderingen in het oog aan het licht brengen die misschien te maken hebben met de hormonale balans in je lichaam.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.