nee is oké

Nieuw voorleesboekje ‘Nee is oké’ voor jonge kinderen maakt intimiteit en seksualiteit bespreekbaar

Fonds Slachtofferhulp heeft een voorleesboekje ontwikkeld voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Het doel van het boekje ‘Nee is oké’ is intimiteit en seksualiteit al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het boekje helpt kinderen assertiever te zijn bij het aangeven van de eigen grenzen met betrekking tot hun lijf. Daarnaast leert het kinderen ook respectvol om te gaan met andermans grenzen. ‘Nee is oké’ geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten hier verder over door te praten. Ruim 50.000 betrokken donateurs van Fonds Slachtofferhulp ontvingen het boekje afgelopen week al per post.

Positief effect

Een goede seksuele opvoeding heeft een positief effect op de seksuele beeldvorming en beleving op latere leeftijd. Ook kan risicogedrag hierdoor verminderen en neemt de kans ooit slachtoffer te worden van seksueel misbruik af. Vanuit deze gedachte heeft Fonds Slachtofferhulp het voorleesboekje ‘Nee is oké’ ontwikkeld. Aan de hand van een verhaal met herkenbare situaties laat het kinderen zien dat zij zelf de baas zijn over hun lijf: als ze iets niet willen of niet fijn vinden mogen ze ‘nee’ zeggen en als een ander iets niet wil, moeten ze ‘nee’ accepteren. Tegelijkertijd geeft het kinderen mee dat het ook goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen de zin in gebeurt.

Seksualiteit bespreekbaar maken met kinderen

Voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet kan vaak dun en moeilijk te herkennen. Zeker wanneer de liefdevolle aanraking van iemand die dicht bij hen staat, omslaat in seksuele verleiding of zelfs misbruik. Kinderen krijgen dan vaak te maken met schuldgevoelens, een loyaliteitsconflict en worden angstig of raken verward. Hoewel seksueel misbruik een complex en moeilijk te voorkomen probleem is, kunnen we onze kinderen, aan de hand van seksuele opvoeding en voorlichting, wel weerbaarder maken.

Ik las het boekje met mijn vierjarige dochter

Zelf vind ik dit een ontzettend belangrijk onderwerp en ik had het er al een paar keer over gehad met mijn kleuter. Dit boekje sloot daar perfect bij aan en toen we het boekje ontvingen, hebben we het meteen samen gelezen.

seksualiteit kinderen

Door de herkenbare onderwerpen, sprak het boekje haar meteen aan. Het verhaal is heel luchtig, maar het laat wel belangrijke onderwerpen aan bod komen. Het stukje waarin buurjongen Koen tegen de vijfjarige Ties zegt dat hij zijn piemel moet laten zien, maakte best veel indruk.

Ook wordt er verteld dat je dit soort dingen altijd aan je ouders, of aan iemand anders, mag vertellen. Ook als iemand zegt dat je het níet mag vertellen. Persoonlijk vind ik dat kinderen sowieso geen geheimpjes hoeven te bewaren en ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze me alles mogen vertellen.

Onze mening

Het is een leuk boekje om te lezen en de boodschap komt erg goed over. Het verhaal is perfect voor kleuters en iets oudere kinderen. En ik vind het zeker een aanrader voor iedereen met kinderen in deze leeftijd!

Je kunt het boekje bestellen via deze link, voor maar € 2,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.