continurooster voor nadelen

Voor- en nadelen van een continurooster

Tegenwoordig hanteren veel scholen een continurooster. Maar lang niet allemaal, er zijn namelijk ook nog best veel scholen te vinden waarbij de kinderen tussen de middag naar huis gaan. Bij het kiezen van een basisschool kies je misschien juist wel voor een school met een continurooster, of juist niet! Om je een beetje te helpen, heb ik de voor- en nadelen van een continurooster op een rijtje gezet.

Voordelen

Steeds meer scholen gaan over op een continurooster, vooral door de voordelen hiervan. Hieronder lees je de voordelen:

1. Je hoeft je kind maar een keer te brengen en een keer te halen

Lekker makkelijk voor jezelf; je hoeft maar twee keer per dag naar school!

2. Geen stress tussen de middag

Als de school een continurooster heeft, heb je tussen de middag geen gestres. Dat is lekker rustig voor jou én natuurlijk voor je kind.

3. Makkelijker met je werk

Voor werkende ouders is een continurooster vaak ook makkelijker. Je hoeft tussen de middag niks te regelen, want alle kinderen blijven op school.

4. Ritme van jongere kinderen

Heb je jongere kinderen in huis, die nog (een) middagslaapje(s) doen? Dan is een continurooster waarschijnlijk erg fijn, want dan hoef je ze maar twee keer mee te nemen naar school, in plaats van vier keer.

5. Rust en duidelijkheid

Voor kinderen is het duidelijk dat ze iedere dag op dezelfde tijden op school zijn. Ze weten wat er gaat gebeuren en wanneer ze weer naar huis mogen. Dat geeft rust en duidelijkheid.

6. ’s Middags meer tijd

Met een continurooster zijn je kinderen eerder thuis en heb je meer tijd om iets te doen. Thuis spelen, spelen met klasgenootjes, naar een sport of muziekles… Steeds meer buitenschoolse activiteiten houden rekening met een continurooster en stemmen daar hun tijden op af.

7. Een kleinere overgang naar de middelbare school

En als laatste; de overgang naar de middelbare school wordt kleiner. Daar zijn kinderen ook de hele dag op school en als ze op de basisschool een continurooster hebben gehad, zijn ze daar al aan gewend.

Nadelen van een continurooster

Maar natuurlijk zijn er ook nadelen:

1. Niet meer tot rust komen tussen de middag

Voor kinderen kan het prettig zijn om tussen de middag even thuis te zijn. Even in hun vertrouwde omgeving tot rust komen, voordat ze weer naar school gaan. Ook voor leerkrachten kan die lunchpauze trouwens fijn zijn!

2. BSO wordt duurder

Doordat de middagen langer zijn, moet je meer uren buitenschoolse opvang afnemen als je werkt. En dat is natuurlijk duurder dan wanneer kinderen langer naar school gaan.

3. Qua werk kan het ook lastig zijn

Stel dat je tot 3 uur werkt, dan zou je je kind daarna van school kunnen halen als de school geen continurooster heeft. Als de school wel een continurooster heeft, moet je voor dat uurtje iets regelen.

4. Het kan best veel zijn voor je kind

Vooral voor kleuters kan het best veel zijn, vijf dagen in de week van 8.30 tot 14.00 uur naar school gaan. Er zijn scholen waar kleuters een of twee middagen vrij zijn, maar meestal gaan ze hele dagen naar school.

Meer voordelen dan nadelen dus, maar misschien vind jij bepaalde punten wel veel belangrijker dan andere. Want voor iedereen is deze keuze heel persoonlijk! Heb jij gekozen voor een school met een continurooster of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.