9 maanden zwanger

9 maanden zwanger, we zijn er bijna!

Als je 38 weken en 5 dagen zwanger bent, ben je 9 maanden zwanger. Niet pas bij 40 weken, want een zwangerschap duurt meestal eigenlijk iets langer dan 9 maanden. Vandaag klets ik jullie weer even bij over de afgelopen maand.

9 maanden zwanger

Die 38 weken en 5 dagen heb ik vandaag bereikt. Oftewel, ik ben alweer 9 maanden zwanger. Een leuke mijlpaal en wat is het snel voorbij gevlogen zeg! Vooral het tweede trimester ging echt bizar snel. Ik moet zeggen dat het nu opeens wel een stuk langzamer gaat. Ik ben hard aan het aftellen tot de keizersnede en de dagen lijken nu niet echt op te schieten…

Waarom een keizersnede?

Nomi, mijn oudste, is met een geplande keizersnede geboren. Ze lag in een stuit, met één been gestrekt omhoog en één been helemaal onderin. Een stuitbevalling was daardoor geen optie, een draaipoging zagen we niet zitten en daarom werd het een keizersnede.

Toen ik zwanger was van Lenn, was het de bedoeling om natuurlijk te bevallen. Hij ging vrij laat goed liggen, maar uiteindelijk lag hij keurig met zijn hoofdje naar beneden. En toen kwam hij maar niet. Hij groeide en groeide, zat op de p96 lijn (wat betekent dat 96% van de kindjes van zijn termijn kleiner is dan hij) en uiteindelijk werd ik na 41 weken ingeleid. Dat ging heel langzaam, de ontsluiting bleef hangen op 5 centimeter, hij had in het vruchtwater gepoept en de ctg zag er niet meer zo heel mooi uit. Gevolg; het werd weer een keizersnede.

Na twee keizersnedes is het volgens de meeste gynaecologen het beste om weer voor een keizersnede te kiezen. Als ik heel graag natuurlijk zou willen bevallen, zou ik het mogen proberen. Maar de kans dat dat lukt is niet zo heel groot en daarom hebben we een keizersnede gepland.

Aftellen!

De datum komt steeds dichterbij en ik kan niet wachten totdat ons meisje er is! Ik kan aan mijn lichaam goed merken dat ik hoogzwanger ben. Ik slaap vreselijk slecht, ik heb veel last van bekkenpijn en ik hou zoveel vocht vast dat mijn voeten er pijn van doen. Maar het feit dat ik niet lang meer hoef, maakt het allemaal een stuk draaglijker.

Heeft ze nou nog steeds ruimte om te draaien?

Het lukt haar nog steeds om van een hoofd- naar een stuitligging te draaien en weer terug. Volgens de gynaecoloog komt dat doordat hij grote broer nogal wat ruimte heeft gemaakt in mijn buik. Hij had een geboortegewicht van 4280 gram, dus hij heeft flink wat ruimte gecreëerd. Zusje maakt daar goed gebruik van en maakt nog regelmatig even een koprol.

Nog eventjes genieten

Hoogstwaarschijnlijk zal dit mijn laatste zwangerschap zijn, dus ik probeer nu nog even te genieten. De schopjes blijven bijzonder en ik verbaas me regelmatig over hoe sterk dit kindje al is. Ze is ook nog steeds heel erg actief, vooral als ik ’s avonds op de bank hang. Mijn buik gaat alle kanten op doordat ze zo druk beweegt!

We zijn er helemaal klaar voor

Inmiddels is alles helemaal klaar voor de komst van de baby. De babykamer is klaar, de ziekenhuistassen staan klaar, het huis is een stuk schoner dan anders (thank you, nesteldrang). Nog heel eventjes… En dan is ze er! Mocht je benieuwd zijn naar ons derde kindje, houd dan mijn Instagram in de gaten. Dat zal ik de geboorte van onze dochter bekendmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.