wasbare luiers

De voordelen van wasbare luiers

Ongeveer zes jaar geleden maakte ik kennis met wasbare luiers. Mijn oudste dochter was toen een baby en nadat ik een aantal dingen had gelezen over wasbaar luieren, was ik er heel enthousiast over geworden. Voor sommigen klinkt het misschien vies, maar zelf vind ik dat helemaal niet. Of nou ja, niet viezer dan gewone luiers, in ieder geval. Wasbaar luieren heeft heel veel voordelen en vandaag vertel ik jullie er wat meer over.

De voordelen van wasbare luiers

1. Het is goedkoper

In eerste instantie is het niet goedkoop om een pakket met wasbare luiers aan te schaffen. Ik zal er heel eerlijk over zijn; het is best een boel geld. Maar katoenen luiers gaan een hele tijd mee en je kunt ze makkelijk voor meerdere kinderen gebruiken. Dus ook voor je volgende baby kun je dezelfde wasbare luiers weer gebruiken. Het scheelt ontzettend in je portemonnee om niet iedere keer wegwerpluiers te hoeven kopen. Je kunt trouwens ook besparen op billendoekjes voor wasbare billendoekjes te kopen.

2. Het is beter voor het milieu

Al die wegwerpluiers zorgen voor een gigantische berg met afval. Ook het productieproces is slecht voor het milieu. Van wasbare luiers heb je er veel minder nodig, waardoor er ook veel minder wasbare luiers geproduceerd hoeven te worden.

3. Je komt nooit zonder luiers te zitten

Wasbare luiers heb je altijd in huis, dus het zal nooit gebeuren dat je zonder luiers komt te zitten en opeens naar de winkel moet racen om nieuwe luiers te halen. Oké, het kan natuurlijk gebeuren dat al je luiers in de was zitten, maar dat is mij nog nooit overkomen.

4. Geen poepexplosies

Je kent ze wel, die poepexplosies die pasgeboren baby’s wel eens hebben. Doordat het elastiek van wasbare luiers wat strakker zit, blijft de poep in de luier, in plaats van in de kleding, in het bedje, et cetera. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken en er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar zelf heb ik nog nooit een poepexplosie meegemaakt bij wasbare luiers.

5. Beter voor de huid

Wasbare luiers zijn vriendelijker voor de huid van je baby. Ze ademen en over het algemeen hebben kindjes die wasbare luiers dragen minder last van luieruitslag. Mijn kinderen hebben helemaal geen luieruitslag meer gehad sinds we wasbare luiers gebruiken. Ook voor kinderen die allergisch zijn voor (bepaalde) wegwerpluiers kan wasbaar luieren een uitkomst zijn.

6. Je kind is sneller zindelijk

Doordat de wasbare luiers een beetje nat blijven als je kind geplast heeft, voelt je kind dat. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt dat vervelend voor ze en daardoor krijgen ze eerder interesse in het potje. Als je kind na ieder plasje aangeeft dat hij of zij een schone luier wil, kun je overwegen om te beginnen met zindelijkheidstraining.

7. Wasbare luiers zien er leuk uit

En oké, dit is natuurlijk niet de belangrijkste reden, maar wasbare luiers zien er gewoon hartstikke leuk uit. ’s Zomers deed ik mijn kinderen regelmatig alleen een luier en een shirtje aan, en door de leuke printjes op de luiers ziet dat er hartstikke schattig uit!

vmdm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.