zwarte piet

Michelle vertelt: op school werd ik zwarte piet genoemd

De (zwarte) Pietendiscussie is weer erg actueel. De voor- en tegenstanders zullen het nooit met elkaar eens worden en het is dan ook niet mijn bedoeling om een discussie uit te lokken. Wat ik wel wil, is het verhaal van Michelle delen. Ik raakte met haar aan de praat via Instagram, waar ze me vertelde dat ze als jong meisje gepest werd. Ze heeft een donkere huidskleur en daarom werd ze vaak ‘zwarte piet’ genoemd. Het werd zo erg, dat ze tijdens de Sinterklaastijd liever niet meer naar school wilde! Vandaag vertelt ze haar verhaal aan jullie.

Eerst een beetje achtergrondinformatie

Ik ben geadopteerd toen ik een baby was, door Nederlandse ouders die zelf geen kinderen konden krijgen. Ik groeide op in een witte familie en ik ging naar een school waar vooral witte kinderen op zaten. Mijn ouders vertelden me wel eens dat ze vroeger veel vragen kregen over hun zwarte baby, maar zelf voelde ik me nooit ‘anders’. Totdat ik op de basisschool zat en de Sinterklaastijd aanbrak…

‘Hé, zwarte piet!’

Als kind geloofde ik dat pieten zwart waren omdat ze door de schoorsteen gingen. De meeste pieten waren pikzwart en ik vond zelf niet dat ik op een zwarte piet leek. Zij waren pikzwart, ik ben bruin. Een groot verschil, volgens mijn 4 jarige zelf.

Maar de kinderen in mijn klas zagen dat anders. Ik weet nog heel goed dat een kind in mijn klas zei ‘Hé, Michelle lijkt wel een zwarte piet!’. De kinderen gingen lachen en ik snapte het eerst niet zo goed. Maar steeds meer kinderen zeiden dat tegen me. In de klas, maar ook op straat. Zelfs volwassenen maakten wel eens grapjes.

Ik vond het steeds erger en het was ieder jaar hetzelfde. Zelf herinner ik het me niet meer, maar volgens mijn moeder kwam ik op mijn zesde naar haar toe om te vertellen dat ik niet naar school wilde als Sinterklaas en zwarte piet in Nederland waren.

Er werd nauwelijks ingegrepen

Mijn ouders waren ontzettend lief en vertelden me altijd dat ik het mooiste meisje van de wereld was, en dat mijn huidskleur prachtig was. Dat andere kinderen jaloers waren en dat ze zelf ook wel zo’n mooie bruine huid zouden willen. Dat vond ik fijn om te horen, maar als ik weer op school kwam, voelde ik me helemaal niet mooi.

‘Hé, er zit allemaal roet op jouw gezicht!’ of ‘Hé zwarte piet, moet je niet bij Sinterklaas zijn!’ Als kinderen in de klas dat zeiden, greep de juf wel in en soms kregen kinderen er straf voor. Maar hoe ouder we werden, hoe meer kinderen me stiekem gingen pesten. Op het schoolplein bijvoorbeeld, als de juffen en meesters het niet konden horen. Als ik het dan tegen de juf of meester zei, werd er nauwelijks iets gedaan.

Dit verpeste mijn Sinterklaastijd

Ik vond de Sinterklaastijd helemaal niet meer leuk. Ja, de cadeautjes waren wel leuk, maar de rest er omheen niet. Ieder jaar werd ik in die tijd weer gepest. Verder lag ik best goed in de groep en ik had zeker wel vriendinnen, maar het pesten was ieder jaar hetzelfde.

Wat ik het allerergste vond, was wanneer we ons mochten verkleden als zwarte piet. In de kleuterklas deed ik dat nog en ik weet nog dat een moeder van mijn klasgenootje zei ‘Zo, jij bent wel een hele echte zwarte piet, met je zwarte gezichtje!’. Ik moest huilen en ik wilde naar huis, maar dat mocht niet van mijn moeder. Wel werd ze heel boos op die moeder en ze heeft het er met de juf over gehad, maar ik bleef verdrietig.

Hoe ik er nu, als moeder, mee omga

Ik heb nu een dochter van 1, die natuurlijk nog niks begrijpt van Sinterklaas en (zwarte) piet. En wat hoop ik dat er nog wat dingen veranderen voordat zij er wel iets van gaat begrijpen. Ik zou het vreselijk vinden als zij ook gepest gaat worden! Ik ben heel blij dat de pieten op televisie niet meer helemaal zwart geschminkt worden, maar helaas doen ze dat bij ons in het dorp nog wel.

Waarom vertel ik mijn verhaal hier? Omdat ik wil dat mensen begrijpen wáárom mensen tegen zwarte piet zijn. En begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen het Sinterklaasfeest. Dat is een ontzettend leuk kinderfeest, maar laten we het nou voor iedereen leuk houden!

Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar malou@voormamasdoormamas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.