hoeveel puzzelstukjes

Hoeveel puzzelstukjes op welke leeftijd?

Puzzels zijn leuk voor kinderen van heel veel verschillende leeftijden en ze kunnen zich er soms wel uren mee vermaken. Maar dan moet de puzzel natuurlijk wel geschikt zijn voor hun leeftijd, en soms is het best lastig in te schatten hoeveel puzzelstukjes geschikt zijn voor je kind. Natuurlijk verschilt het per kind wat de juiste keuze is, maar in dit artikel geef ik je wat richtlijnen.

Hoeveel puzzelstukjes voor welke leeftijd?

1 jaar; insteekpuzzels met maximaal 10 stukjes

Een dreumes kan nog geen ‘gewone’ puzzels maken, maar (houten) insteekpuzzels zijn wel geschikt voor deze leeftijd. Kies voor een puzzel met herkenbare vormen die een dreumes goed vast kan houden.

2 jaar; 8-12 stukjes

Als je kind 2 jaar is, is het klaar voor de eerste echte puzzel. Kies voor een makkelijke puzzel met maximaal 12 stukjes, want als het te moeilijk is, is je peuter er waarschijnlijk snel klaar mee.

3 jaar; 12-24 stukjes

Wanneer je peuter het puzzelen een beetje doorheeft, kun je rond de derde verjaardag puzzels aanbieden met wat meer stukjes, zo’n 12 tot 24 stukjes.

4 jaar; 24-50 stukjes

De puzzels voor peuters worden waarschijnlijk te makkelijk als je kindje een kleuter wordt. Kies dus weer voor wat meer stukjes, denk aan maximaal 50 stukjes.

5 jaar; 50-100 stukjes

Zeker wanneer je vijfjarige vaak puzzelt, kun je al richting de 100 stukjes gaan. Let er wel op dat de afbeelding op de puzzel niet te moeilijk is, grote witte vlakken zijn bijvoorbeeld vaak nog lastig.

6 tot 8 jaar; 100-250 stukjes

Je kind kan nu steeds beter logisch nadenken en is waarschijnlijk toe aan stukjes met meer dan 100 stukjes.

Vanaf 8 jaar; vanaf 250 stukjes

Vanaf deze leeftijd kan je kind puzzels maken van meer dan 250 stukjes en daar heeft je kind nu waarschijnlijk ook de concentratie voor. Puzzels met minder stukjes zijn voor sommige kinderen ook nog leuk, maar daar zijn ze waarschijnlijk vrij snel mee klaar. Vanaf deze leeftijd kun je ook leuk samen grote puzzels maken, van bijvoorbeeld 1000 stukjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.