waterijsjes hittegolf

Waterijsjes eten tijdens een hittegolf; is dat wel zo verstandig?

Wat is het heet, hè? Voor veel kinderen is dit een goed excuus om regelmatig om een (water)ijsje te vragen. En bij mooi weer horen ook ijsjes, toch? Of is dat eigenlijk toch niet zo verstandig?

Waterijsjes om af te koelen

‘Ah mam, mogen we nog een ijsje? Het is zo warm!’ IJsjes horen hier in huis bij mooi weer, ook al roept de peuter ’s winters wel eens ‘maar ik vind ijsjes altíjd lekker!’. Maar in de zomer zijn ijsjes gewoon een stuk lekkerder en mijn kinderen eten ’s zomers regelmatig een ijsje. Lekker buiten, want vooral mijn middelste knoeit er teveel mee om ze binnen te eten.

Lees ook: met deze DIY krijgt je baby het wat minder warm in de maxi-cosi

Koelt het wel af?

Het lijkt alsof je afkoelt als je een ijsje eet, maar wist je dat dat helemaal niet zo is? Verkoeling komt namelijk niet van binnenuit, maar van buitenaf. Van ijsjes koel je dus niet af. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het lekker is om een ijsje te eten als het warm is.

Het werkt zelfs averechts

Als het koude ijs in je maag terechtkomt, gaat je lichaam hard zijn best doen om weer op te warmen. Het gevolg daarvan is, dat je het alleen maar warmer krijgt. Dit geldt trouwens ook voor ijskoude drankjes, ook daarvan koel je niet af. Bij roomijs en softijs warm je zelf nog meer op. Dat komt doordat het veel energie vraagt om stoffen als melk, suiker en vet af te breken.

Lees ook: wat doe je je baby aan met warm weer?

Waar waterijs wél goed voor is

Terwijl het dus niet afkoelt, heeft waterijs wel een groot voordeel; er zit veel vocht in. Het kan best moeilijk zijn om je kinderen genoeg te laten drinken tijdens een hittegolf. Kinderen zijn druk aan het spelen of hebben simpelweg ‘geen zin’ om te drinken. Waterijsjes bevatten natuurlijk hartstikke veel vocht, dus als je kinderen een waterijsje eten, krijgen ze weer wat vocht binnen.

Dus; van waterijsjes koel je niet af, je krijgt het er zelfs warmer van. Maar het zorgt er wel voor dat je vocht binnenkrijgt!

Bron informatie: Newscientist.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.